doorgaatervoor.punt.nl
BOEKENWURM
 
Het lijkt mij de ultieme baan; schrijver zijn. Heerlijk vanuit een kamer, uitkijkend over het landschap, achter de laptop verhalen verzinnen in mijn hoofd en deze aan het papier toevertrouwen.
Zelf de tijd indelen en af en toe op reis om research te doen. Dat zou ik dan wel op een zonovergoten, tropisch eiland of in een interessante stad willen.
 
Maar misschien idealiseer ik het wel en is het een eenzaam bestaan. Want wat er in je hoofd zit, ziet niemand. Alleen het eindresultaat is zichtbaar en ik heb weleens gelezen dat auteurs, ook al zijn ze geweldig goed, wel een jaar kunnen doen over één boek.
 
En het moet dan ook nog 'aanslaan' zeg maar. Ik bedoel, het is natuurlijk heerlijk om te schrijven wat en wanneer je maar wilt, maar er zal toch ook brood op de plank moeten komen dus van enige druk zal dan wel sprake zijn.
 
Stel, je hebt een bestseller geschreven. Dat weet je natuurlijk niet op het moment dat je nog aan het boek werkt. Maar uiteindelijk is het boek bij de juiste marketingman of -vrouw beland en dientengevolge in de boeken top tien gekomen. Dat moet goed voelen, als je je eigen boek op de tafel vooraan in de boekhandel ziet liggen!
 
Vervolgens krijg je te maken met het verwachtingspatroon. Het lezerspubliek wil méér van je lezen, en wacht met smart op je volgende creatie. Kijk maar naar J.K. Rowling, John Grisham, Nicci French. Zouden zij weleens rustig achterover leunen en genieten van al dat geld op hun bankrekening? Of worden ze nerveus van het succes en voelen ze zich opgejaagd om snel nog zo’n geweldig boek te schrijven?
 
Ik houd enorm van lezen. Wanneer ik een boek van een bepaalde schrijver heb gelezen en me heb kunnen verliezen in het verhaal, wil ik vaak meteen meer lezen van dezelfde auteur lezen. Herkenbaar?
 
In de bibliotheek of bij bol.com kies ik vaak voor de mij bekende schrijvers.
Ik zou weleens wat nieuws willen proberen. Daarom zou ik weleens willen weten, wat leest u zoal en waarom raadt u het boek aan?
 
Ik zal de aftrap doen met een paar van mijn favorieten; Nicci French (vanwege de spanning), Nicci Gerrard (om de prachtige beschrijvingen van personen en verhoudingen tussen mensen), Tess Gerritsen (bloedstollend eng met verrassende wendingen), Dan Brown (spannend met veel over kunst, geschiedenis etc.), John Grisham (lekkere vakantielektuur), Isabel Allende (prachtig, vooral Het huis met de geesten), Simone van de Vugt (leest lekker weg), Cees Nooteboom (sinds kort), Jan Siebelink (mooie volzinnen en minder voor de hand liggende onderwerpen).
 
Het gebeurt me ook weleens dat een boek waarover iedereen het heeft mij zwaar tegenvalt, zoals 'De schaduw van de wind' van Carlos Luis Záfron.
 
Voor de komende vakantie heb ik ingeslagen: De Geneesheer van Zaragosa (Noah Gordon) op aanraden van Toaske en Cisca. Verder: Predikant (Camilla Läckberg), De Zondares (Tess Gerritsen) en een stapeltje oude boeken die van wijlen mijn vader zijn geweest en natuurlijk de reisboeken over Andalusië.
Ik zocht naar het boek 'Haar naam was Sarah', maar dat bleek uitgeleend. Dat staat dus voor volgende keer op het lijstje.

 

Reacties

Nienuh op 24-04-2009 20:00
Hmmm, dat lees ik ook allemaal. Enige die ik nog zou kunnen verzinnen zo is Karin Slaughter, ook voor de spanning. Marian Keyes, als je van chicklit houdt. Dick Francis, maar in mijn jeugd waren paardenboeken populair ;). Is het spannende vervolg op Bianca, Karin en weet ik veel hoe die paardendames allemaal heetten. *staart naar de boekenkast* Raymond Feist als je van fantasy houdt. Henning Mankell. That's it. I think.
MaMarije op 24-04-2009 20:12
Ja, Henning Mankell en dan vooral zijn misdaad-boeken. Zijn boeken over Afrika vind ik zelf minder. En Camilla Läckberg, alle boeken: fantastisch. DeIJsprinses vond ik ook heelmooi/spannend.Ik vind de Scandinavische misdaadliteratuur sowieso meestal wel erg leuk.
Liza Marklund, ook erg leuk. Heeft inmiddels een behoorlijke reeks spannende boeken geschreven.
En wat meer op de familieroman-tour: alles van Sante Montefiore. En wat'spiritueler': de Alchemist van Paulo Coelho.
En als je van chicklit houdt nog wat schrijvers: Jill Mansell en Sophie Kinsella. Alhoewel ik van deze boeken wel vaak vindt dat ze 'zo hetzelfde' zijn. Maar leest lekker weg.
Kortom: keus genoeg, hoop dat je vakantie lang genoeg is ;-)
op 24-04-2009 20:15
Ja, Karin Slaughter en Camilla Läckberg zijn erg leuk voor spanning. Het leukst is om deze wel op volgorde te lezen. Het zijn aparte verhalen, maar de zo volg je het leven van de hoofdkarakters beter. En ik vond de Vliegeraar, maar nog meer Duizend Schitterende Zonnen van Khaled Hosseini prachtig! De boeken van Loes den Hollander zijn wel een beetje in de catagorie Simone van der Vlugt. Wat ik ook een prachtig boek vind is Dagboek van een Geisha, gewoon een kijkje achter de schermen in Japan, ook de film is mooi! Er is eigenlijk genoeg leuks!
Toaske op 24-04-2009 20:19
Ik zou zeggen kijk een keer in mijn categorie 'boeken' en je komt geweldige boeken/schrijvers tegen.
 
Noah Gordon heeft trouwensvier geweldigeboeken geschreven met artsen in de hoofdrol. De andere drie heten:De heelmeester, Shaman en de dokter.
 
Mijn favoriete schrijvers zijn Wilbur Smith (absolute nummer 1), Diana Gabaldon, Ken Follet, Dean Koontz.
 
Een van de allermooiste boeken die ik ooit las is 'Sneeuwwitte bloem' van Brendan Graham en '38 nachten' van Janne IJmker (volgens mij).
 
Ook goed: Jeffrey Deaver, Val McDermid, Ludlum, David Morell, Iris Johanssen, Allan Folsom, Tom Clancy, Lee Child. Ach, er zijn zoveel mooie boeken!!!
 
Cisca op 24-04-2009 21:21
Ik vond Schaduw van de Wind dus wel helemaal super. Juist omdat het over boeken en lezen ging.
Op dit moment zit ik helemaal in de 'Twilight'serie, ik wil er eigenlijk vandeweek nog over loggen. Het is namelijk ongelooflijk hoe verslavend die boeken zijn.
Jij logt volgende week als ik dat logje schrijf lekker te lezen op het strand. Tsja, verschil moet er zijn!
doorgaatervoor op 24-04-2009 22:26
@Nienuh; Dick Francis vond ik vroeger ook leuk, nu niet meer zo. Smaak verandert ook een beetje met de jaren blijkbaar.
 
@MaMarije; ik ben in Brida van Paulo Coelho bezig. Chiklit is niets voor mij over het algemeen.
 
@?; van Khaled Hosseini heb ik ook alles gelezen; mooi! En Karin Slaughter ook, lekker spannend.
 
@Toaske; de meeste schrijvers die je noemt ken ik, de anderen ga ik toch opschrijven.
 
@Cisca; ik kocht het omdat het zich in Spanje afspeelt. Daar heb ik wel wat mee. Maar ik vond het langdradig. Maar ik ben ook een bietje ongeduldig. Ik log op het strand?!
kaatkakelt op 24-04-2009 22:41
De Gouden Kooi van Zainab Salbi, 1 van mijn grote favorieten van de afgelopen paar jaar. Anderen zijn hier al genoemd.
pebbles op 25-04-2009 08:23
Hoihoi
 
Het meest recente boek dat ik gelezen heb en ontzettend mooi vond is De overgave van Arthur Japin. Heb ik ook een blog over geschreven (zie madampebbles verteld).
De boeken: de vliegeraar en duizend schitterende zonnen van Khaled Hosseini zijn ook heel mooi!
Succes met uitzoeken! (Ik ben ook al bezig om een stapeltje op de bouwen voor de vakantie, en ook het boek "haar naam was Sarah" wil ik lezen, schijnt wel heel heftig te zijn!)
Groetjes,
Simone
doorgaatervoor op 25-04-2009 10:22
@Pebbles; leuk dat je hier meeleest! Ik ga na volgende week even op je site kijken naar dat logje, in ieder geval bedankt voor de tip! Gaat nu verder met koffer inpakken
nicolekebolleke op 25-04-2009 10:38
Ik lees té weinig. Heb er de rust niet voor. Alleen op vakantie. Eigenlijk best zonde want ik ontdek op vakantie altijd dat ik het zo leuk en lekker vind om te lezen...
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl