doorgaatervoor.punt.nl
Anders dan anders

Mensen in de wereld zijn heel verschillend. Dat vind ik het aantrekkelijke aan reizen: zien hoe andere mensen leven, hoe een ander land eruit ziet en kennis nemen van lokale gebruiken.
Wij Nederlanders zijn nogal direct, met beide benen op de grond en ons motto is over het algemeen: ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’.
In andere landen is het not done om zonder omwegen te zeggen wat je vind. Ik heb dat aan den lijve ondervonden toen ik op de Antillen woonde. Toen ik aan de man die de telefoon kwam aansluiten vroeg: ‘wanneer komt u terug?’, zei hij: ‘Morgen, mevrouw’.  Antilianen zijn een enorm beleefd volk. Morgen is dan ook een ruim begrip: ik heb daar al eens eerder over geschreven. Na twee weken kwam de beste man terug.

Ook zoiets: verjaardagen. Gekregen cadeautjes, worden nog ingepakt weggelegd. Het wordt als onbeleefd gezien deze meteen open te maken. Dit heeft te maken met het gezichtsverlies dat de gever, of ontvanger zou kunnen lijden, als het cadeau niet in de smaak valt.

Surinamers zijn beleefde en vriendelijke mensen. Als u een bekende tegenkomt, zult u vaak begroet worden met: Fawaka, Fa yu tan of Faitan. ‘Hoe gaat het?’. Dit is vorm van beleefdheid, die niet de bedoeling heeft dat u er veel dieper op in gaat en meteen alles over uw gezondheid of leven vertelt. Dat u het weet.

In de jungle van Costa Rica waarschuwde onze gids ons dat wij in de problemen konden komen als wij zonder toestemming iemand fotografeerden. De mensen geloven er sterk in dat het maken van een foto iets van de ziel wegneemt.

Toen ik op Curaçao met mijn zoontje van toen tien maanden naar de kapper wilde, stak mijn hulp er een stokje voor. ‘Wist ik dan niet dat het ongeluk bracht, om voor het eerste jaar het haar te laten knippen?’. Ik ben de dag na zijn verjaardag gegaan.

Ik ben benieuwd of u weleens typische gebruiken of omgangsvormen in een land hebt ontdekt? Houdt u er rekening mee, of denkt u: ‘Ik ben een Hollander en dat blijf ik, ook al ben ik in een ander land?’.


Reacties

janine op 16-03-2010 12:33
Tja, die verschillen hè. Die zitten soms (tenminste bij onze oosterburen) in een heel klein hoekje.... inmiddels heb ik wel geleerd dat je (omdat je ervan uitgaat dat de verschillen niet zo groot zijn) met details ook enorm kunt blunderen.
Het mooiste verschil tussen Nederlanders en Duitsers vind ik nog wel, dat hoewel Nederlanders aan de ene kant bekend staan (vooral op het persoonlijke vlak) als enorm direct, ze anderzijds enorm indirect en eufemistisch zijn (vooral in het bedrijfsleven en in de politiek) en het bij de Duitsers precies andersom is. Een Duitse baas zal nooit tegen je zeggen dat "het niet om naar huis te schrijven is", maar zal je gewoon direct en (en naar mijn gevoel vrij hard) zeggen dat het slecht en onvoldoende voorbereid is. 
 
En om je laatste vraag te beantwoorden: ik probeer er zeker rekening mee te houden, ook al is dat door mijn eigen onkunde soms (nog steeds) best lastig. ;-)
En die cadeautjes niet openen, daar ben ik inmiddels ook aan gewend geraakt (was zo grappig op onze trouwdag), net als die meerdere stukken "Kuchen" (mjamm)
secretgardenisalwaysthere op 16-03-2010 12:51
Dag lieve Door,
Ik woon al jaren in Azie en voel me hier helemaal thuis, als een vis in het water
Ik heb gister een logje geplaatst over Soulsialize. Hier is dat heel gewoon je glimlacht en zegt altijd gedag als je iemand tegenkomt. Uiteraard is dit in grote steden minder maar daar kom ik gelukkig niet zoveel.
 
Jij schrijft over niet naar de kapper voor t eerste jaar...hier draag je je kind tot t loopt. De beredenering hierachter: alleen dieren kruipen.
 
In Thailand is de koning zeer belangrijk er hangt dan ook een foto in vrijwel ieder huishouden. En...als je geldbiljet laat vallen trap er niet op, dan stap je nl op t hoofd van de koning. En zo zijn er nog veel meer rituelen.
 
Geloof is heel belangrijk zo ook magie. They believe in Paradise in Paradise!
 
Enne morgen of straks kan ook hier wel wat langer duren. Merk trouwens dat ik dat zelf ook wel doe. Het fijne ervan: het maakt niet uit.

love, peace and joy,
Miami
a gypsie in Asea

MartijnS op 16-03-2010 14:05
Ja, ik ben wel erg opgegroeid met het mañana mañana gehalte maar ben toch (te) direct. Cultuur of geen cultuur, ik hou er niet van om in een (zeker zakelijk) gesprek ergens doekjes om heen te winden.

In Spanje is het bijvoorbeeld heel gebruik om 'nee' te schudden terwijl je met je tong klakt om aan te geven dat je het er absoluut niet mee eens bent. Hier op Curaçao, en Z-A, wordt dat weer gezien als een belediging of iets respectloos.
♥ Inge ♥ op 16-03-2010 14:19
Leuk al die verschillende gewoontes....leuk om te lezen ook!
doorgaatervoor op 16-03-2010 14:23
@janine; van jou had ik zeker een reactie verwacht! Leuk om te lezen dat Duitsers toch 'anders' zijn dan wij, terwijl je zou denken dat het weinig verschil maakt.
 
@Miami; leuk om te lezen, dank voor je aanvulling. Zie ook @Martijn..
 
@MartijnS; klopt, herinner ik me ook. Ken je die van Curaçao dat vrouwen hun handtas niet op de grond moeten zetten? Dan loopt het geld eruit...
 
@Inge; geinig he?
janine op 16-03-2010 14:41
@door: ja, dat maakt het juist zo gevaarlijk! ;-)
Maar goed, over de verschillen tussen NL  en de Antillen.... die kende ik nog niet en ik vind ze zo leuk om te lezen! Heb je er nog een paar meer?
doorgaatervoor op 16-03-2010 14:48
@janine; er zijn heel veel verschillen, gewoonten en gebruiken. Ik zal er nog eens wat bedenken. Wat me nu zo te binnen schiet:

’s Morgens wordt er vaak licht ontbeten.’s Middags om 12.00 uur eten de mensen een stevige warme maaltijd. Dit bestaat meestal uit funchi (= een moes van maïsmeel), vers gebakken vis en gebakken banaan.
Het carnavalsfeest wordt afgesloten met de verbranding van Koning (Rei)Momo. Dit is een levensgrote, met stro gevulde pop. Hij symboliseert onvruchtbaarheid, de zonden en ongeluk.
doorgaatervoor op 16-03-2010 14:49
@Miami; klopt dit?: De voeten zijn in Azië het onreine deel van het lichaam. Het hoofd wordt gezien als heilig. Kleine kinderen over hun hoofd aaien, wordt in Azië dan ook vreemd gevonden.
secretgardenisalwaysthere op 16-03-2010 16:14
Het hoofd is het hoogste deel en de voeten het laagste deel van het lichaam
wijs dus niet iets met je voet aan dat is ongepast. In thailand eten velen op de vloer stap ook niet over eten heen dat kan echt niet.

Kinderen over het hoofd aaien is voor hen ook anders als voor ons hoewel als je de mensen kent het toch weer anders is. Het is vaak even aftasten en ligt ook aan in welk deel van Thailand je bent en welk geloof de mensen hebben.
 
Binnenshuis draag je ook geen schoenen deze doe je dus uit voordat je naar binnen gaat. Weet je sommige dingen zijn voor mij zo gewoon dat ik niet eens meer in de gaten heb dat t een gewoonte van t land is. Schoenen uit is trouwens in alle aziatische landen, dit heeft met hygiene te maken.
 
In de tempel je schouders bedekt en lange broek of rok ook in niet-toeristische gebieden.
 
Zoenen op straat of hand in hand lopen met je geliefde (man en vrouw)wordt ook niet in dank aanvaard. Daarentegen is het normaal als er twee vrienden of twee vriendinnen hand in hand lopen of met arm om elkaar.

O, er komt nog wat boven. In de bus houd je de achterbank vrij voor monniken. Ga ook niet naast een monnik zitten en vrouwen mogen ook niets aan een monnik in zijn handen geven maar dan leg je het bijv op het tafeltje naast hem.
 
Verhef je stem niet als je t ergens niet mee eens bent. Praat altijd rustig en toon respect.
 
De begroeting kennen de meeste van jullie vast wel de Wai, je vouwt je hande samen alsof je bidt en zet Sawadieka voor vrouwen en Sawadiekap voor mannen. Goedendag betekent dat.
 
En...altijd blijven glimlachen!
 
lieve groetjes weer,
aandeanderekant op 16-03-2010 16:25
Ik vind de Amerikanen enorm vriendelijk. Misschien oppervlakking, maar nog altijd stukken beter dan het gesjaggerijn in de Nederlandse supermarkten, treinen enz. Mensen staan in de rij, niemand dringt voor. De "how are you's" vliegen je om de oren. En inderdaad, het is niet de bedoeling dat je dan uitgebreid gaat vertellen wat er niet zo lekker loopt in je leven. Er wordt hier ook gemakkelijk geroepen: let's do coffee (or dinner or whatever) en vervolgens hoor je er niets meer van. Nog zo een: it's just around the corner. Kan best 10 straten verderop zijn. Haha. Ach, je went eraan.
 
OT: we gaan naar de Keys, Everglades, Naples en nog 2 dagen Disney W. Waar ben jij dan geweest?
baasbraal op 16-03-2010 18:00
Zweedse gewoontes: toevallig   heb ik vrijdag een begrafenis van iemand van onze kerk. Iedereen neemt een bloem mee om op de kist te leggen, zlefs kleine kinderen. Daarnaast krijgen ze natuurlijk ook kransen en bossen bloemen zoals bij ons. Zweden zijn heel traditioneel. Op de eerste zondag(of maandag) van de advent, wordt er zo'n trappetje met lichtjes in de vensters gezet. Leo had er zelfs een op zijn kamer. Die hoort bij de basisuitrusting van iedere kamer en kantoor. Met Kerstmis eet iedereen altijd hetzelfde: Julbord wordt het genoemd met een hele ham, in gelegde haring, gehaktballetjes en nog wat vaste dingen en met een grote Edammerkaas. Het hele jaar kan je hem niet krijgen, alleen rond Kerst. Ik had pompoenoep gemaakt n dat werd maar matig gewaardeerd. Ze vroegen of wij dat in Holland altijd aten met kerst en na tig keer uitleggen dat wij heel verschillende dingen eten met Kerst heb ik het maar opgegeven en ja gezegd. Er zijn een aantal zweden die nu dus denken dat alle nederlanders ieder jaar pompoensoep eten met kerst.
We hebben de buren wat oliebollen en appelbeignets gegeven, maar we hebben er niets over teruggehoord. Toen we een aantal weken geleden een buurtvergadering hadden, hebben we stroopwafels meegenomen. Ook daar wordt matig op gereageerd. Dat wil niet zeggen dat ze het niet lekker vinden, maar ze vinden het vreemd.
Zweden zijn wel veel hygienischer dan wij nederlanders. Schoenen uit zodra je binnenkomt en eerst douchen met je zwempak uit voor je gaat zwemmen. Ik heb daar al over geschreven. Als me nog iets speciaals te binnen schiet, zet ik het er nog wel even op. Ik vind overigens dat je je moet aanpassen in het land waar je woont en ik stel er ook een eer in.
Elise op 16-03-2010 18:09
Nee, ik vind juist dat wij erg veel rekening houden met de inwoners van de landen die we bezoeken. Wij passen ons juist wel aan, lopen met hoofdoekjes, bedekken onze benen etc .. en dat allemaal omdat dat de charme ook is van het reizen. Ik heb daar absoluut geen moeite mee. Ik ben namelijk de gast en pas mij aan .. toch ?
 
Fijne avond, Elise
Elise op 16-03-2010 18:14
Oja, in Thailand moet je opletten als je je benen over elkaar heen doet, zoals wij vrouwen snel doen als we zitten .. maar je voeten mogen niet naar iemand wijzen, dat is een belediging. Enne, geen afbeelding van de koning verscheuren, niet op bankbiljetten staan .. allemaal beledigend.
Wist je trouwens dat in turkije de vrouwen geen hoofdoekjes mogen dragen bij overheidsdiensten .. ? Ik verbaasde mij daar zo over omdat ze bij ons allemaal een doekje om hebben.
 
groetjes Elise
Mirjam op 16-03-2010 18:54
Wij wonen sinds kort in Engeland. Die schijnen een heleboel typische gewoonten te hebben (over gelezen) die ik nog niet echt heb ontdekt.
 
Wat me wel is opgevallen is dat zehier bijna allemaal hele zwarte (donkere) thee drinken, brrrrrrrrrrrr. En dan met een scheut melk erbij. Niks lekkere kruidentheetjes....
 
 
Karin v V op 16-03-2010 19:14
Wij hebben ruim 2 jaar in Duitsland gewoond. Ik vind Duitsers veel beleefder dan Nederlanders. Onze buren vonden het maar vreemd dat wij onze kerstboom al anderhalve week voor Kerstmis hadden staan, zij zetten hem altijd pas op kerstavond. Verder is de Duitse punktlichkeit erg prettig.
Toaske op 16-03-2010 20:47
Nou ben ik niet zo'n wereldreiziger, maar ik vind wel dat je je aan dient te passen aan het land waar je toerist bent. Alhoewel dat natuurlijk ook weer niet ten koste van alles moet gaan.
Terrebel op 16-03-2010 21:01
Bij Indonesiërs is het not done om de bovenkant te strelen of aaien. Iets met de zegen wegnemen of zo. En als een Indonesiër je vraagt of je getrouwd bent en hoeveel kinderen je hebt is dat gewoon een beleefdheids-opmerking en dient het niet te worden gezien als inbreuk op je privacy of zo.
expecting op 16-03-2010 23:29
ja precies, handtas niet op de grond zetten, kinderen de haren niet voor het eerste jaar knippen, kinderen niet kietelen, want dan gaan ze stotteren. als je tijdens je zwangerschap veel ergernissen hebt aan iemand, gaat je kind juist daarop lijken. was niet ondersteboven ophangen aan de lijn (weet niet meer waarom). Verder zou ik het in Nederland ab-so-luut niet accepteren als ik door al het manvolk nagesist/nageroepen werd, maar daar gebeurde niet anders. Onder het motto, kies je gevecht, heb ik me daarin maar aangepast. Maar mensen zeggen nooit nee in je gezicht, ze zeggen wat ze denken wat je wilt horen. Het werd ook raar gevonden dat ik nee zei tegen een project,omdat ik het er niet bij kon doen. Maar goed, dat deed ik dan dus gewoon lekker op z'n hollands. Maar iedereen die je tegenkomt op een dag groeten en vragen howryou? dat deed ik wel. (ook nog even toen ik terug in Nederland was, heel veel rare blikken kreeg ik toen.
Repel op 17-03-2010 13:00
Ik heb niet zo heel veel verre reizen gemaakt, maar de gebruiken des lands vallen me altijd op. Soms kunnen dingen subtiel anders zijn en je hebt altijd de andere 'cultuur' . En ik ben afschuwelijk honkvast, want hoe ik ook kan genieten van het onbekende...ik ben altijd blij met "thuis"
Eveline op 17-03-2010 13:18
Ik woon sinds een paar jaar met mijn Britse lief in Engeland en kreeg er dus een engelse familie bij cadeau. Ik weet niet of het cultuur is, of een gewoonte van het gezin, maar bij verjaardagen feliciteer je alleen de jarige. De ouders, partners, broer, zus, tante, oom, en de achterbuurvrouw die je op een nederlands verjaardagsfeestje allemaal zou feliciteren met de verjaardag van de jarige sla je hier gewoon over. En je moet hoe dan ook een kaart meenemen. Voor mij  als buitenlander komt dat vreemd over. Een kaartje stuur je als je om wat voor reden dan ook niet aanwezig kunt zijn bij een verjaardag, maar nee, hier is een kaart minstens net zo belangrijk als een cadeautje.

Iets waar ik ook erg aan heb moeten wennen is het eeuwige 'sorry, excuse me, pardon me'. Voor alles moet je je verontschuldigingen aanbieden, het meest nog wel als iemand anders per ongeluk tegen je opbotst. Ja, dus niet alleen als je dat zelf doet, maar als iemand anders tegen je opbotst zeg je allebei 'sorry! I'm so sorry!'
limoentje op 17-03-2010 15:13
In Finland is het gebruikelijk om je schoenen uit te doen wanneer je naar binnen gaat. Zelfs op school lopen de kinderen op sloffen of sokken!
Verder eet iedereen tussen de middag warm op school. Jong & oud, niemand neemt zijn boterham mee.
Wondelgijn op 18-03-2010 09:04
Dat maakt dan wonen in cultureel Nederland ook weer zo leuk... onze buren zijn Surinaams, aan de andere kant puur Brabants, verderop in de straat woont een Antiliaanse vrouw samen met een rasechte Limburger, en wij? Wij hebben beiden Indisch bloed door onze aderen stromen! :-)
Yvonne op 18-03-2010 10:31
Wij hebben na vier jaar Denemarken vooral de Deense kerst geadopteerd. Net als in Zweden, wordt in Denemarken ieder jaar hetzelfde gegeten met kerst. Denen vinden het dan ook erg raar dat Nederlandse kersttradities wat minder strikt zijn. Op 1 december mogen de kinderen beginnen met het iedere dag openen van een vakje van hun 'julekalender'. Dan beginnen ook de vele julekalenders op tv: speciale kerstseries waar veel Denen iedere avond tot de 24e naar kijken. Kerstavond is hier het belangrijkste, maar in de aanloop naar kerst worden er ook veel julefrokosten (kerstetentjes) gehouden. Ook grappig: Denen dansen op kerstavond om de kerstboom en zijn erg verbaasd dat Nederlanders dat niet doen.
 
en meer in het algemeen: Denen zijn veel bescheidener dan Nederlanders en vinden ons Nederlanderssoms watstreberig. Familie is belangrijk, maar aan de andere kant is het heel normaal dat kinderen vanaf hun eerste jaarvijf dagen per week naar de opvang gaan.
 
O ja, als je een feestje hebt gehad of bij iemand hebt gegeten móet je de volgende keer dat je diegene ziet 'tak for sidst' (bedankt voor laatst) zeggen. Ik - chaoot - vergeet dat nogal eens, maar verder heb ik me de afgelopen jaren zoveel mogelijk geprobeerdaan te passenaan het Deense leven.
cathleen op 26-03-2010 21:09
Dat klopt helemaal wat je hebt geschreven over het cadeau.
Dta doen ze nog steeds mijn vader namelijk en dan zeg ik doe open.
hahahaahah
Hijj legt het weg en maakt het open als we weg zijn.
Na zeuren van mij maakt hij het open.
Over de kapper dat wist ik niet.
Wat zijn we beleefd he.hahahah
Groetejs ayoooooooooooo Senjora door.
ahhahaahaha
Meen ik wel hoor.
Liefs Cathleen.
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl