doorgaatervoor.punt.nl
Dòsplak´i boka


De vertrekkende collega van mijn man krijgt natuurlijk een afscheidscadeautje. Ik vroeg aan lief wat de bedoeling was en of er al iemand met een idee was gekomen. Het verbaasde mij niets toen hij heel relaxed zei: ‘We doen allemaal geld in een enveloppe’. Persoonlijk vind ik geld geven geen bal aan, maar snapte wel dat het stel het wilde krijgen, ze hebben erg veel kosten in het vooruitzicht. Ik stelde voor dan toch een kleinigheid erbij te doen, dat geeft wat leuker en wat ik in gedachten had, konden ze goed gebruiken.
Het boek Dòsplak´i boka heb ik zelf ook gekregen bij ons vertrek naar Curaçao.  Het is een cursusboek Papiaments met cd’s.

Het Papiaments wordt gesproken op Aruba, Bonaire en Curaçao. Voor bijna 200.000 van de 250.000 bewoners van deze eilanden is het de meest gesproken taal en voor nog eens ruim 14.000 de tweede taal.
In Nederland wonen bovendien nog eens ongeveer 100.000 Papiamentstalige Arubanen en Antillianen.
Dòsplak´i boka (een verwijzing naar de Papiamentse zegswijze voor: ‘Laat mij ook eens wat zeggen’) is de eerste en enige op communicatie gerichte cursus voor het Papiaments. Het leerpakket bestaat uit: een cursusboek, een hulpboek en twee audio cd´s. In de twintig lessen (lesboek) kun je redelijk Papiaments leren.
Het hulpboek geeft uitspraak- en spellingsregels, een grammaticaal overzicht en een woordenlijst.
De cd´s bevatten dialogen en zestien interviews met Antillianen van de Benedenwindse eilanden.
In Dòsplak´i boka zijn de belangrijkste aspecten verwerkt zowel van de taal als van het Antilliaanse leven waarvoor taalgebruik essentieel is.
Teksten, vele foto´s en andere illustraties laten de lezer op een speelse manier kennis maken met verschillende aspecten van de Antilliaanse cultuur.

Het is een leuke taal. U krijgt een voorproefje:

Hoe gaat het? Kon ta bai?
Hoe heet je? Kon yama bo?
Ik ben moe Mi ta kansa.
Waar woon je? Unda bo ta biba?
Ik hou van je Mi ta stimabo
Kusje voor jou Sunchi pa bo
Tot ziens! Ayo!

Spreekt u nog een woordje over de grens?

Reacties

mammalien op 21-03-2010 12:28
Nein!
 
Eh... nouja, beetje vwo frans en engels, maar hoe goed ik daar ooit in was, het is alweer een tijdje geleden... en verder ben ik hopeloos huiselijk aangelegd, zo vaak kom ik niet in het buitenland... (oja, op het werk, daar moet ikzo nu en dan aan het engels, maar dat is nauwelijks buitenlands te noemen, toch?)
Roelien op 21-03-2010 13:51
Goh, het lijkt wel een beetje op spaans vind ik.Leuke taal lijkt me!
 
Ik kan me aardig redden in het frans en spaans (duits en engels lukt vanzelf wel natuurlijk). Italiaans en portugees vind ik prachtig, maar ik kan er niks van, gaat veel te snel...helaas.
♥ Inge ♥ op 21-03-2010 15:53
Engels en Duits...daarmee kom ik aardig uit de voeten! En ik had er ook iets persoonlijks bij gedaan hoor, is toch net even iets leuker dan alleen geld!
 
Fijne dag verder!
Terrebel op 21-03-2010 16:25
Leuk zo'n cursus! Op school had ik Frans, Duits en Engels waarbij het Frans behoorlijk is weggezakt. Ook omdat ik het vak liet vallen zodra dat kon...Spreek daarnaast een paar woordje Bahasa Indonesia omdat m'n moeder daar vandaan komt, een paar woorden Tsjechisch omdat ik daar op vakantie ben geweest. Ik kan met een paar woorden een gesprek beëindigen in het Pools "Partia chuva", zoiets als "Klets jij maar raak want de partij beslist toch wel voor jou") en nog een paar woordjes in andere talen omdat dat indertijd handig was voor m'n werk
Toaske op 21-03-2010 19:33
Nou, dat houdt wel zo'n beetje op bij Engels. En dat terwijl ik toch ook Frans en Duits in het eindexamenpakket had!
Renske op 21-03-2010 21:16
Wat een leuk cadeau! Kan me voorstellen dat ze geld ook hoog op hun lijstje hebben staan, maar hier kunnen ze ook vast iets mee. Ik spreek niet zo veel meer over de grens. Engels red ik nog wel met enige moeite, al gaat lezen en luisteren me beter af dan schrijven en spreken en Duits versta ik vaak ook nog wel, maar mijn Frans is totaal weggezakt. En dat terwijl ik alle talen al vanaf halverwege de basisschool heb gehad, aangezien ik op de vrije school heb gezeten.
Cisca op 22-03-2010 03:03
Leuk, het is echt zo'n mengeltaaltje, dat viel me wel op toen we in Curacao waren.
Ri op 22-03-2010 08:59
Engels en Duits gaan me goed af. De talen van de andere vakantielanden, daarvan leer ik een paar woordjes als ik daar ben. Dan kan ik me redden. Sterre piwo = vier bier in het Pools. Heel jammer alleen dat we met z'n drieën waren... :)
doorgaatervoor op 22-03-2010 12:06
@Ri; haha gek mens!
cathleen op 26-03-2010 11:59
Leuk cadeau Door,
Die boek ken ik niet wel leuk om te geven zal hij wel veel aanhebben.
Ayooooooooooo
Je hebt het goed geschreven allemaal.
Ik kan papiaments,engels,spaans,een beetje duits en dat is het wel en nederlands natuurlijk.
LIefs Cathleen.
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl