doorgaatervoor.punt.nl
Tijdelijk gek


Gisterenavond gingen zus en ik naar de film ‘De Gelukkige Huisvrouw’. Hoewel ik niets met mevrouw Van Rooijen (Heleen) heb, trok de trailer van de film mijn aandacht. Het grotendeels autobiografische boek, waarop de film gebaseerd is, had ik ergens in het jaar 2003 gelezen.
Hoofdrolspelers zijn Carice van Houten als Lea en Waldemar (ja, dat lekkere ventje van Sophie) Toornstra, als echtgenoot Harry. Een echt yuppenstel. Even voor het beeld: hun huis is dat van Jan des Bouvrie.

Lea, die na een onmenselijk zware bevalling tijdelijk gek wordt en vanuit een inrichting het gevecht met zichzelf en haar omgeving aan gaat, heeft ook de zelfmoord van haar vader (nog) niet verwerkt. Carice zet een gevoelige vrouw neer en laat zien hoe breekbaar en emotioneel je kunt zijn na een bevalling. Het gaat ver: ze legt de pasgeboren Junior in een kartonnen doos, doet er een kleed bovenop en sluit de doos. Net op tijd vindt Harry hun zoontje en besluit dat het zo niet langer kan. Ze heeft psychoses en ziet er eenzaam uit.

In de inrichting zitten allerlei gekken en sommigen zijn formidabel getypecast; zoals de psycholoog in zijn wereldwinkel trui en de voormalig gezagvoerder.
Gelukkig is de film niet alleen kommer en kwel; hij is bij vlagen geestig door tal van grappige scènes en spitsvondige woordgrappen. De film is, in tegenstelling tot Heleen van Rooijen en haar taalgebruik, absoluut niet ordinair. De bevallingsscène duurde naar mijn smaak te lang. Ik voelde verdorie bijna zelf weer die knip die tijdens de weeën werd gezet. De gruwelijke pijn van Lea wordt zo intens en voelbaar gebracht dat je ter plekke besluit nooit (meer) aan kinderen te beginnen.
Hilarisch is het zwembandje waarmee Lea blijft lopen, terwijl ze allang weer zo slank is als een den.

Persoonlijk vond ik het confronterend dat er wordt gezegd: ‘een overleden vader is ook een vader’. Dat is helemaal waar en het zette mij aan het denken. De vader in de film, heet net als mijn eigen vader, Kees. Zij, Lea, heeft niet meer met haar vader gesproken voordat hij stierf, zelf heb ik dat ook niet gedaan. Ze moet rouwen om dit alles een plek te kunnen geven. Na een flinke huilbui heeft ze het gevoel een stap verder te zijn in het proces. Hoe ze dit bewerkstelligt, zal ik niet verklappen, maar ik vond het een mooi stukje.

Al met al een mooie film, die zeker het kijken waard is. Het is dat ik al kinderen heb, maar de bevallingsscène is anticonceptie van de bovenste plank. Bovenal voel ik bewondering voor Carice van Houten; wat een geweldige actrice!

 

Reacties

nicolekebolleke op 21-04-2010 09:38
Ik wil er ook naartoe, maar dat wist je al.
Mijn vriendin Jennifer, die een baby van 9 mnd heeft, wil mee.
Dat verbaasde me wel moet ik zeggen...
tricky op 21-04-2010 10:52
benieuwd of hij ook in belgie komt?!
ik las het boek ook een hele tijd geleden, en vond het toen wel grappig geschreven, terwijl het toch om ernstige dingen ging... maar later leerde ik heleen van royen kennen (allé, niet echt, maar van de tv enzo) en daalde ze wel wat in mijn achting...
maar ik herinner me dat er ook in het boek mooie passages inzaten.. blijkbaar hebben ze dat in de film dus ook kunnen overbrengen, knap!
Novy op 21-04-2010 11:00
Mijn eerste bevalling was er een in deze categorie. Maar in tegenstelling tot Lea (en Heleen) werd ik niet gek, ondanks dat ik 6 maanden nauwelijks heb kunnen lopen doordat mijn schaambeen (door de gynaecoloog in een uiterste poging het leven van Bo te redden) was losgebroken van mijn bekken, was ik de gelukkigste vrouw op aarde. Ik was moeder. Van een prachtige dochter. En bij dat gevoel viel mijn trauma in het niet.
Roelien op 21-04-2010 11:09
Hoi Door,
 
Ik heb de film vorige week tijdens onze maandelijkse ladiesnight gezien: de meningen bij ons waren zeer verdeeld. De één vond de bevallingsscène superecht, de ander vond het zwaar overdreven. Dat is maar net hoe je persoonlijke ervaringen zijn geweest denk ik.
 
Zelf vond ik de film maar matig. Carice is een geweldige actrice en daardoor bleef ik geboeid. Maar emotioneel vond ik de film oppervlakkig, te gemakkelijk neergezet. Dat klopt natuurlijk helemaal met het boek, wat ik ook niet geweldig vond. De film heeft het boek niet mooier of beter willen maken, dus dat klopte. Maar de materie is zo zwaar en zo ingrijpend (psychose en opname en verwerking van zelfmoord) en die emotie kwam bij mij helemaal niet binnen.
Ik had een katerig gevoel (nee, niet katterig, maar katerig, is dat een woord eigenlijk?) na afloop, maar dat had ik ook na het lezen van het boek. Ik ben het met Tricky eens: het is wel grappig geschreven en grappig verfilmd, terwijl het om hele ernstige materie gaat.
 
Groet Roelien
 
Terrebel op 21-04-2010 12:56
Heb ooit eens met Heleen gesproken en helaas bevestigde zij de vooroordelen die ik ten opzichte van haar had...De film huur ik wel een keertje. Zelf was ik gisteren met m'n zoon naar Kick Ass. Die was aanzienlijk beter dan ik vantevoren had ingeschat.
♥ Inge ♥ op 21-04-2010 15:21
Deze film wil ik ook nog eens zien...vooral omdat ik na de geboorte van Joost 4 jaar (zwaar) depressief ben geweest....het zal wel herkenbaar zijn!
Cisca op 21-04-2010 15:49
Ik kan soms echt merken dat ik gaten krijg in mijn Nederlandse 'kennis' enzo. Help, ik loop achter! Gelukkig dat ik nog logjes lees. :-)
 
Maar ik ken Heleen en Carice natuurlijk wel. Van Heleen las ik weleens iets, niet echt mijn ding, om maar zo te zeggen. En van Carice zag ik weleens iets. Zelfs hier in de VS. Ze is echt een goede actrice vind ik.
Nicolette op 21-04-2010 18:48
Ik ken het boek niet; ben geen fan van Mw v Rooyen. De film zal ik nog wel eens kijken als ie op DVD komt, ik zal er niet voor naar de bios gaan. Wel bijzondervoor jou om overeenkomsten te zien over je vader.
doorgaatervoor op 21-04-2010 20:10
@nicolekebolleke; hangt er denk ik helemaal van af hoe je zelf je bevalling etc. hebt ervaren. Als je last hebt gehad van postnatale depressie, is de film misschien wat heftig. Maar ach, ik vond het wel meevallen. Na afloop gewoon een lekker wijntje drinken met je vriendin:-)
 
@tricky; ja en dat komt voornamelijk door Carice, die weet de kwaliteit hoog te houden.
 
@Novy; gelukkig maar, want het lijkt me afschuwelijk om je zo te voelen.
 
@Roelien; ik moest wel ontzettend lachen om de humor die erin zit, en dat is alleen al fijn als je een film ziet. De figuur Harry is wat oppervlakkig en de moeder ook, daar heb je helemaal gelijk in.
 
@Terrebel; ik denk dat veel mensen een (voor-)oordeel over La Rooyen hebben. Jij weet het dus echt.
 
@Inge; dan is het misschien wel confronterend voor je?
 
@Cisca; dat had ik ook toen ik niet in NL woonde, dit soort dingen mis je dan al gauw. Maar ach, het is ook geen wereldschokkend nieuws...
 
@Nicolette; ja, dat was wel apart!
Toaske op 21-04-2010 21:03
Ik weet het nog niet, of ik deze film wil gaan zien. Twijfel, de twijfel, de twijfel ...
ilse op 22-04-2010 08:19
ik wil hem ook zien , ik hoorde dat de gekken in het gekkenhuis niet gecast zijn maar echt gek... enfin ik heb er wel zin in in die film
limoentje op 22-04-2010 11:08
Hier nog een wannebe-kijker.
Na een interview met Waldemar & Carice dat ik op tv zag ben ik om.
 
Oh, enne dat Lekkertje heet Torenstra. Voor de volledigheid
doorgaatervoor op 22-04-2010 11:13
@Toaske; dan kijk je 'm thuis, is altijd wat minder heftig en je kunt even weglopen.
 
@ilse; nee, joh, jij gelooft ook alles. Ik herkende een aantal acteurs!
 
@limoentje; ah, bedankt. Leuk is ie he? Heeft ook mooie billen. ga de film maar kijken:-)
Renske op 25-04-2010 17:52
Het is niet mijn genre film (boek ook niet trouwens), dus ik denk niet dat ik hem ga zien. Het lijkt me wel heel vreemd om in zo'n heftig verhaal geconfronteerd te worden met een deel van je eigen leven, ook al ging jij er anders mee om. (Toch?)
Birgit op 25-04-2010 19:45
De moeite waard dus? Ik wil hem ook nog zien, maar wacht wel tot ie op DVD ofzo is :-)
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl