doorgaatervoor.punt.nl
Van de kook
Met heel veel plezier graai ik altijd de Allerhande mee bij het boodschappen doen.
Voor mij het enige leuke aan boodschappen doen, dat blad vol heerlijke gerechten. En ook nog gratis ende voor niks, wat wil een mens nog meer.

Vriendin N is, net als ik, een enorme liefhebber van nieuwe receptjes koken en dus gaan onze gesprekken niet zelden over eten. Van de week zaten we samen ruim twee uur op een bankje in de zon en met een schuine blik op onze tennissende zonen, deelden we onze eetervaringen van die week.
‘Vanavond maak ik een salade van couscous met kip en lente-ui. Ik ben benieuwd of er iemand enthousiast van wordt, behalve ik zelf’ opperde ze.
Tja, als je er zeker van wilt zijn dat alle borden schoon leeg zijn, dan kies je voor ‘veilige’ gerechten. Bij ons is dat pasta, tapas, alle stamppotten, hartige taarten, bami, nasi, Mexicaanse meuk en eigenlijk alle Nederlandse gerechten etc.

Wij vinden het allebei heel erg leuk om af en toe iets heel anders te maken en vervolgens de reactie van onze disgenoten af te wachten. Om vervolgens chagrijnig te worden als ze het niet lekker vinden.
Vriendin had afgelopen weekend een soort pizza gemaakt van Turks brood. Toen ik hoorde dat er feta door ging, bedacht ik me geen moment. ‘Mail je me dat zo even?’ vroeg ik haar.
Want feta gaat, net als alle andere kazen, er in als koek.
Zodra haar zoon hoorde dat wij penne, kip en boursin aten, reserveerde hij een plekje bij ons aan tafel. Toen ik hem ’s avonds thuisbracht, drukte vriendin mij een bakje in de handen. ‘Probeer maar eens’ zei ze. Ik opende het deksel en zag een lekkere couscous salade. Mijn kinderen smulden ervan de volgende dag!
Vanmiddag maakte ik haar pizza van Turks brood:

 

 

  
1 ui/1 teen knoflook/1 eetlepel olie/1 theelepel gemalen koriander/1 theelepel komijn
zout/chilipeper/
500 gr (lams)gehakt (mag ook rundergehakt zijn)/tomatenketchup/2 tomaten
2 volle eetlepels pijnboompitten/ 150 gr fetakaas/1 groot Turks brood/1 volle eetlepel fijngehakte peterselie

Pel en snipper ui en knoflook. Fruit de uisnippers in de olie. Verwarm oven op 200 gr.
Voeg knoflook toe en fruit nog 1 minuut. Verkruimel het gehakt en gooi de specerijen er door, ook het zout en de peper. Bak gehakt rul. Laat afkoelen en schep vet weg. Ik doe dat door gewoon alles in een zeef te kieperen en uit te laten lekken. Ik heb het brood in twee helften gesneden, dit hoeft niet (maar aangezien wij met 5 zijn…). Bestrijk het brood met tomatenketchup. Verbrokkel de helft van de feta erover en verdeel het gehaktmengsel erover, bestrooi hierover de rest van de feta en de pijnboompitten. Schuif het geheel in de oven in laat 15 minuten staan. Dan bestrooien met tomatenblokjes en peterselie en dan… aanvulluh…! Het was bij mij in een vloek en een scheet op.

 

Reacties

Joeltje op 24-09-2010 19:22
Jammiejammie!!
 
Als je straks die Iphone hebt hè? Dan kun je de APPIE APP. downloaden. Gratis ende voor niks, die maakt zelfs je boodschappenlijstje klaar, je kunt het zelfs scannen in de winkel.. écht, je leven zal nooit meer hetzelfde zijn..
Quirk op 24-09-2010 19:31
Ziet er leuk uit ook zo op dat brood. Maar van mij mag ie met een andere kaas dan feta.
Terrebel op 24-09-2010 19:40
Zal toch eens meer de tijd nemen om eens écht te koken...Ziet er heerlijk uit!
Maaike op 24-09-2010 20:42
Jum dat ziet er goed uit zeg! Ben ook dol op nieuwe dingetjes uitproberen in de keuken! (en mijn huisgenoten zijn er ook dol op dat ik daar dol op ben ;))
 
Wist je trouwens dat de Turken bij hun pizza's het gehakt rauw op de pizza doen? Ik ben zelf niet zo dol op geruld gehakt, dus ik ga jouw versie dan met rauw gehakt in de oven schuiven!
Novy op 24-09-2010 21:43
Oe, klinkt echt heerlijk!! Ga ik maken.
Toaske op 24-09-2010 21:45
wow, ziet er heerlijk uit. Niet zo moeilijk ook, dus moet mij ook wel lukken. ;-)
CasaSpider op 24-09-2010 22:07
Het is weer eens heel wat anders dan dameskleding, maar ook dit smaakt naar meer.
baasbraal op 24-09-2010 22:17
Ziet er heerlijk uit zeg! Ga ik een keer maken als ik in Nederland ben, want hier hebben ze geen turks brood.....
doorgaatervoor op 24-09-2010 22:35
@Joeltje; maak me gek:-)
 
@Quirk; ben je geen feta meisje?
 
@Terrebel; dit kun je nauwelijks koken noemen. Zó simpel!
 
@maaike; bah, rauw gehakt! Dat zou ik dus nooit doen. Maar ieder z'n meug.
 
@Novy; moet je zeker doen
 
@Toaske; super simpel is het!
 
@CasaSpider; haha, we waren wel erg he, met onze jurkjes fetisj:-)
 
@baasbraal; gewoon een rond brood bakken of een stokbrood overlangs doorsnijden!
inge op 24-09-2010 22:41
o heerlijk, op de kaas na dan want dat is al de reden dat ik alleen pizza zelf maak en nooit haal, maar met turks brood ga ik zeker proberen ook #toevoegenaanfavorieten =)
CasaSpider op 25-09-2010 09:15
Ach Door, zolang je de verhouding 3 keer jurkjes 1 x culinair aanhoudt, hoor je mij niet klagen. Te lekker koken heeft overigens al snel gevolgen voor dat andere aspect... ;-)
nicolekebolleke op 25-09-2010 11:50
Ik zou er alleen, net als Quirk, geen feta op doen denk ik, maar andere kaas. Iets pittigere kaas. Maar verder lijkt t me dus erg lekker!
 
Op woensdag staat er bij ons in de stad een kraampje op de markt van een Turk, met allerlei lekkers en dus ook van die broden. Wellicht ga ik t dan maken. Plus lekkere olijfjes erbij om te pikken. Mmm!
zus Joos op 25-09-2010 23:01
Hoi zus, met Jur heb ik vroeger ook geregeld pizza gemaakt met een Turks brood als basis. Lekker allebei je eigen deel besmeren met de basisingriedienten (goede tomamtensaus) enzo, en dan aanvullen naar smaak c.q. behoefte, heel gezellig om samen te knoeien in de keuken!
Iets voor jou denk ik om ook eens uit te probereb: bouillaise, ik had er een enorm succes mee op mijn werk. Super gezond, maaltijdsoep, snel kaar en niet zo duur. Wil je het recpt, dan hoor ik het! x Joos
Wondelgijn op 26-09-2010 11:19
O wat grappig! Ik heb gisteren toevallig ook door de Allerhanden zitten bladeren en een hoekje omgevouwen bij dit recept! Te eten als manlief oefening heeft, want hij is vegetarisch... ;-) Voor vandaag ligt hij klaar, want ik moet nog even uitzoeken wat we vanavond gaan eten! (lang leven de openingstijden voor de zondagssuper!!)
jufanita op 26-09-2010 12:51
Mjam!
dezwanenburger op 26-09-2010 12:54
ziet er errug lekkah uit, moest ik ook maar eens dfoen
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl