doorgaatervoor.punt.nl
Vroegah
Laatst hoorde ik iemand over raap stelen praten. Ik dacht: de wereld wordt toch ook werkelijk steeds crimineler. Wie gaat er nu een raap stelen. Eigenlijk wist ik niet eens wat een raap is, laat staan waar je het zou moeten stelen, maar het idee dat mensen gaan stelen en dat dan ook nog en plein public zeggen, na ja, dat ging mij toch wat ver. Dan ben je niet goed bij je raap. (haha).

Het ging echter over raapstelen. Ik moest ook even googelen op afbeeldingen, hoor mensen, ik neem u niets kwalijk als u de wenkbrauwen fronst. Raapstelen vallen voor mij in dezelfde categorie als pastinaak. En wat dacht u van schorseneren? Het is allemaal een beetje van vroeger als je het mij vraagt. Een hippe chick staat ’s avonds niet in de keuken om pastinaken te koken. Vermoed ik.

Het deed me wel denken aan dingen die ik vroeger thuis voorgeschoteld kreeg en die ik bijna zou vergeten. Als ik aan vroeger denk, zie ik mijn moeder met een schort voor in de keuken. Volgens mij kookte ze gewoon de hele dag. Was het geen soep (met snotterige vermicelli) dan was het wel wat anders. Altijd verse groenten en vaak ook nog twee soorten. Negen van de tien keer zelfgemaakte toetjes als warme custardpudding, griesmeelpap met bessensap en bitterkoekjespudding.
In de winter kreeg ik warme anijsmelk of hete kwast (kokend water met citroen en suiker). Op tafel stond dan een schaal met jachtschotel of hete bliksem (of was dat hetzelfde?). Ook waren er vaste combinaties waar niet van af geweken werd: bij rode kool aten wij zelfgemaakte appelmoes en natuurlijk stoofvlees, na de zelfgemaakte erwtensoep kregen we appelbeignets. Bij spinazie een gekookt eitje en bij bloemkool een zelfgemaakt sausje waar dan nootmuskaat op ging. Bij worteltjes kregen we vissticks, omdat mijn moeder niet van echte vis houdt. Dat was jammer. Bij gebakken aardappels hoort sla en dan wel botersla met een gekookt eitje.

Ik kan nog uren doorgaan, want eten was bij ons thuis nogal eh.. belangrijk. Eigenlijk nog steeds. Als ik mijn moeder vraag hoe haar uitje was als ze ergens naar toe is geweest, krijg ik altijd eerst een heel verslag hoe het eten was.

Hebt u goede herinneringen aan het eten vroeger thuis of recepten waarover je nu nog nauwelijks wat hoort? Of gewoon zomaar een lekker recept?
 

 

Reacties

mammalien op 06-12-2010 14:20
Haha, dat deden de tantes in mijn vaders familie ook, eerst vertellen hoe het eten was. Dan vroeg je naar hoe oom X het in het ziekenhuis verging na zijn zware operatie, klonk het "jaaaaa, het eten is wel/nietgoed hoor" (-;
 
Ik heb voor mijn idee vooralsperciebonen, bloemkool, aardappels, appelmoesen een beetje gehaktbal gegeten in mijn jeugd. (Wanhopige moeder, geen allerhande met exotische recepten en een familie die niets luste)
cuba op 06-12-2010 14:55
Vroeger werd ik iedere ochtend wakker door de spek geur die zich langzaam een weg naar boven dwarrelde.
Heerlijk vond ik dat!
Dan gingen we in de pyama naar beneden om met onze blote voetjes plaats te nemen aan de grote ontbijtbar om te genieten van een witte boterham met dikke plakken uitgebakken spek,gebakken door mijn papa, om daarna de knabbelen op de overgebleven swoerd!
doorgaatervoor op 06-12-2010 15:18
@mammalien; bij ons ook heel veel hollandse kost. Zelf kook ik juist heel vaak niet hollands.
 
@cuba; elke ochtend?! En nog ben jij zo slank? Hoe is dat mogelijk kind?
janine op 06-12-2010 15:21
Hihihi, veel hiervan komt mij ook wel bekend voor, zowel bij mijn ouders als bij mijn opa en oma. Maar dat komt misschien ook wel omdat jouw ouders qua leeftijd ongeveer tussen mijn ouders en mijn grootouders inzitten, schat ik zo. (volg je het nog, hihi?)
En eten vind ik idd ook belangrijk, vooral van het type gezond maar wel lekker! :-)
ChoCho op 06-12-2010 16:52
gezonde, simpele boerenkost - maar pastinaak was er toch ook niet bij ;-)
Cisca op 06-12-2010 17:21
Mijn ouders kunnen beiden heel lekker koken, en wij aten dus vaak nieuwe aparte dingen. En gelukkig maar weinig aardappels, vlees en groenten, hete bliksem en wat dies meer zij.
Novy op 06-12-2010 19:27
Ja. Maar raapstelen, zijn dus heul erg lekker. Stamppot raapstelen is stamppot rauwe andijvoe, maar dan x10.
CasaSpider op 06-12-2010 19:35
Je verhaal over de raapstelen brengt een herinnering boven. Eens liep ik door de supermarkt en zag voorgesneden patat in een plastic zakje voor 50 cent (gewone, geen euro). "Dat is goedkoop", dacht ik en nam twee zakjes mee. Thuis lachte mijn toenmalige vriendin mij uit: "Man, dat is geen patat, maar koolrabi". Een groente die ook nog eens vreselijk smaakt!
Nienuh op 06-12-2010 19:51
Als ik aan de combinatie eten en lekker denk, denk ik aan mijn oma. Inmiddels 91 en als je vraagt hoe het gaat, krijg je eerst een lijstje ouderdomsklachten, en dan: Maar het eten en drinken smaakt me nog goed. En dat is het teken dat het met oma ok is.
Nienuh op 06-12-2010 19:52
Trouwens, ik vrees dat de echt hippe chicks juist wel raapstelen, pastinaken en schorseneren eten. Want ouderwetsch eten is in.
nicolekebolleke op 07-12-2010 09:56
HEEL herkenbaar.
In onze families (liefs en de mijne) draait ook veel om eten.
Toen L in het ziekenhuis lag, waren dat ook vaak de eerste vragen die ik hem stelde als ik weer kwam 'of ie goed en lekker gegeten had'.
Nu was dat ook best belangrijk, aangezien ie veel was afgevallen...
maar goed.
Bourgondiërs zijn we.
En dat merk je in veel dingen!
Manon op 07-12-2010 11:11
Ach ja, bloemkool met een sausje met nootmuskaat. Gad-ver-damme :-)!
Rapunzeltje op 07-12-2010 13:55
Oh, raapstelen vind ik het lekkertste wat er is! Eeuwig afschuwelijk dat het maar zo kort verkrijgbaar is...ik probeer ze elk jaar te scoren.
 
Wat ik ouderwets vind, is wat mijn moeder vroeger maakte: een gebakken plak bloedworst met een schijf appel erop. Walgelijk smerig, tot en met de geur aan toe!
Elise op 07-12-2010 14:34
Een beetje zoals bij jou thuis, eten was belangrijk en bij spinazie ook het ei maar ook geroosterd brood in reepjes, broodsoldaatjes.
 
Capucijners met uitgebakken spek, dat sisde lekker. Iedere zaterdag brood, vaak met een harinkje of een patatje. Maar ook worteltjes idd maar dan met kabeljauw uit de oven, heerlijk. Veel dingen doe ik nu ook en ook bij ons is eten belangrijk, nu nog bellen mijn kinderen op hoe ik dingen klaar maak, leuk vind ik dat. Tradities
 
groetjes Elise
Toaske op 07-12-2010 20:41
De snert van mijn moeder die was (is, want gelukkig maakt ze hem nog regelmatig) goddelijk!
Francis op 07-12-2010 21:26
Ah ja! Rauwe andijvie stamppot met spekjes en een gehakbal! En erwtensoep met een echte kluif erin, rookworst en daarna nog pannekoeken. Hoezo zware kost?? En inderdaad steeltjes stamppot, ook met spekjes. En de spinazie met gekookt eitje. En zelfs de bloemkool met groentensausje en nootmuskaat. Die hadden we ook. En eens zien. Hutspot met een gehaktbal! En doperwten met worteltjes, een schnitzeltje en gebakken aardappelschijfjes... nou dus.... niet te veel van deze logjesschrijven Door, daar krijg je honger van!Ik ga maar eens even eten :-)
doorgaatervoor op 08-12-2010 08:15
@Janine; ik volg je nog:-))
 
@Nienuh; ach, die oma!
 
@ChoCho; nee bij ons ook niet.
 
@Cisca; jij hebt het dus niet van een vreemde!
 
@Novy; ja? Dus ik moet het proberen?
@CasaSpider; en toen ging het uit?
 
@Nicolekebolleke; ik hou van Bourgondiers. Iedereen moet maar even op jouw laatste logje klikken
 
@Manon; vind ik dus ook goor. Komt hier niet ter tafel.
 
@Rapunzeltje; ik heb nog nooit van mijn leven een raap gestolen dan wel gegeten. Echt waar.
 
@Elise; dat eten belangrijk is bij jullie, zie ik in vele logjes en tweets voorbij komen!
 
@Toaske; die eet ik ook nog steeds van mijn moeder!
 
@Francis; haha, nou, smakelijk eten dan.
linaebbers op 09-12-2010 23:02
Herkenbaar!!!!! Maar raapstelen, dat je dat niet kent?! Heerlijk, stampot raapsteeltjes met spekjes. Hmmmm. Ik heb het helaas al jaren niet meer gegeten.
Margriet op 19-12-2010 13:21
Oh! Raapsteeltjes! Tegen de tijd dat ze er weer zijn, loopt mijn moeder meerdere keren per week bij de groentenboer binnen om te vragen of ze ze al binnen hebben. En dan eet ze ze ook zo vaak mogelijk, want maar zo kort verkrijgbaar dus dan moet je het er goed van nemen. Echt lekker! Volgend jaar ook eens proberen misschien? :-)
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl