doorgaatervoor.punt.nl
Komt een vrouw in het café
Bij binnenkomst in het Media Art Café Berlijn botsten vriendin en ik bijna tegen hem op. Kluun stond aan een tafeltje te kletsen met wat later de organisatie van deze avond bleek te zijn. Wij namen plaats in het overwegend met vrouwvolk gevulde café.
Op het podium stond een tafeltje met twee stoelen klaar, op de wand werden beelden en filmpjes geprojecteerd ter illustratie van hetgeen de schrijver ons te vertellen had.
Het eerste deel van de avond bestond uit een interview door ene Manon (Marion?) van TV Oost. Ik laat mij niet graag negatief uit over mensen op dit weblog, maar ik vind dat ik hier oprecht mag zeggen dat zij geen kaas heeft gegeten van interviewen. Daar waren vriendin en ik het binnen een half uur over eens. Wat een gemiste kans!
‘Kunnen wij beter’ concludeerden wij. Kluun is een openhartige man met veel humor. Hij pretendeert absoluut niet een geweldig schrijver te zijn, maar zegt eerlijk dat hij schrijft om een verhaal te vertellen en niets meer dan dat.
Ik ben van mening dat je een geweldig interview met hem kunt hebben, als je de juiste toon weet te vinden en hem weet te prikkelen. Ik denk te weten dat hij dit kan waarderen, hoewel ik de man voor het eerst in levende lijve zag. Komt natuurlijk ook omdat ik (weer) niet uitgenodigd was voor het boekenbal. Over gemiste kansen gesproken.

Afijn, dat interview was dus treurig. Voor de beeldvorming: het eerste boek KEVBDD kent natuurlijk iedereen. In ieder blad, programma of wat dan ook zijn de verhaallijn en de personages compleet uitgemolken. Hierover hoeft het publiek niet meer geïnformeerd te worden en ook Kluun is er ‘klaar’ mee.
Uiteindelijk is zijn nieuwe boek ‘Haantjes’ net verschenen en had hij hiervoor wat beeldmateriaal meegebracht. Hij vertelde hoe het manuscript tot stand is gekomen en het filmpje completeerde het geheel. Vroeg de interviewster: ‘En waarom heb je dit filmpje meegenomen?’. Er ging een zucht door het publiek. Ik zag mensen met hun ogen draaien. Hier en daar meende ik plaatsvervangend schaamtegevoel waar te nemen onder mijn medeluisteraars. ‘Het boek gaat daar dus over hè’ reageerde Kluun lichtelijk geïrriteerd (of zwaar, maar dan wist hij het goed te verbergen). Zijn lichaamstaal liet zien dat hij zijn interviewster maar een muts vond, met haar domme vragen.

Na de break werd het leuk: Kluun las voor uit eigen werk. Columns uit ‘Klunen’ bracht hij met verve ten gehore. Het publiek veerde op en werd enthousiast. Het werd tijd.
Aan het einde van avond was er gelegenheid om boeken aan te schaffen en te laten signeren. Ik kocht het boek ‘God is gek’ (spraakmakend boek over geloof en ongeloof) en liet het signeren. Normaal vind ik dat wat kinderachtig (een andere vriendin noemde mij gekscherend een groupie op leeftijd) maar nu hij er toch was… vond ik het ook wel weer geinig. Ik zei hem dat ik het deel na de pauze een stuk amusanter vond dan ervoor. Vond hij ook. Ik zag hem dan ook snel zijn leren jack aantrekken en via de achterdeur verdwijnen. Wij dronken er nog één en krasten op, net voordat de deur op slot ging in MAC Berlijn.
 

Reacties

Mirjam op 24-03-2011 15:53
Kluun heeft nog een talent: hij kan zo het theater in!
Of samen met jou een schrijversduo vormen. Dat zoupittige boeken opleveren!
 
"Wees Gegroet"
zoals Kluun gisteren in je boek schreef.
doorgaatervoor op 24-03-2011 15:57
@Mirjam; haha, jij gekkie. t was gezellig hè? thanks dear! En ook nog voor het maken van de foto's!
Mieke op 24-03-2011 19:47
Je staat er toch maar mooi op naast Kluun! Dat hebt je toch leuk gefixed! Groeten van Mieke ;)
Toaske op 24-03-2011 20:49
Leuke opdracht in dat boek. Ben benieuwd wat voor soort boek het is en of je het mooi vond. Laat je dat nog even weten? Moet trouwens zeggen dat ik niet heel veel met Kluun heb. Eigenlijk. ;-)
Francis op 24-03-2011 22:01
Stoer van je dat je zowel laat signeren als een foto hebt!
Veel leesplezier gewenst en ik ben benieuwd naar het boekverslag
noeps op 24-03-2011 22:15
O ik herken dat gevoel, plaatvervangende schaamte, heb ik vaak met mijn chef haha.
 
Maar wat raar dat zo iemand dat zo'n interview mag houden he .. jammer .. misschien is iemand zo slim om haar baas te vertellen dat ze beter iets anders kan gaan doen ..
 
groetjes Elise
doorgaatervoor op 24-03-2011 22:50
@Mieke; dat fixte vriendin M dus voor me!
 
@Toaske; ik ben ook niet zo'n Kluun fan hoor, maar heb wel de boeken gelezen. Ik lees liever thrillers moet ik zeggen. Maar voor tussendoor is Kluun prima..
 
@Francis; zal ik maken, dat boekverslag..
 
@noeps; tja... misschien leest er iemand van TV Oost dit weblog:-)
ChoCho op 25-03-2011 09:22
je hebt toch maar mooi een gesigneerd boek :-)
CasaSpider op 25-03-2011 13:14
Interviewen is een kunst waarbij je op de eerste plaats echte interesse moet hebben in het slachtoffer. Misschien dat het die dame daaraan ontbrak? Toch een leuk besluit van een bijzondere avond. Je staat er weer goed op, Kluun iets minder maar er kan maar één echte ster zijn, nietwaar?
doorgaatervoor op 25-03-2011 13:38
@ChoCho; dat bedoel ik:-)
 
@CasaSpider; wat ben je toch altijd charmant in je reacties! En in het echt ongetwijfeld ook..
inge op 25-03-2011 14:20
ik heb dat dus eh, wel vaker, met mensen, ook op tv, dat je denkt, wie heeft bedacht dat jij iemand gaat interviewen? hanneke groenteman ooit met lou reed, de arme man zou van schrik nooit meer in ons landje komen! super dat het verder een top-avond was =)
Mirjam op 25-03-2011 21:32
En hier staan de foto's van afgelopen woensdag met Kluun:
 
Het zijn net zoekplaatjes waar je ons kunt vinden
José op 25-03-2011 22:07
Ja Door, wat die Manon betreft heb je helemaal gelijk, past wel wel TV-Oost, vind ik ook helemaal niets! Dat (gesigneerde) boek wil ik wel van je lenen als je het uit hebt, niks ´groupie´hoor, gewoon leuk! Tot morgen...
Lina op 26-03-2011 22:23
Leuke avond! .....na de pauze........
Je staat er mooi op met kluun!
doorgaatervoor op 26-03-2011 22:45
@inge; erg is dat hè?
 
@Mirjam; dank je voor het linkje!
 
@José; zie je wel dat ik wel reageer:-)) Maar hoezo, ken jij die dame van TV Oost?
 
@Lina; Kluun staat er leuk op hè, met mij
José op 26-03-2011 22:53
Ja Door, jij ´haalt´Kluun helemaal op :-)! Ik ken iemand, maar die is, of was, blond... Die ´bakt´ er m.i. ook te weinig van, tja... dat accent alleen al, érrug! Maar, lief dat je reageert! Ik zal het ook vaker doen. Trusten voor zo! Joos
nicolekebolleke op 28-03-2011 10:24
Hoewel ik zn boeken erg lekker vind lezen, vind ik hem niet te hebben.
Zn accent irriteert me een beetje. :)
doorgaatervoor op 28-03-2011 10:36
@Joos; ja trusten ja.
 
@Nicolekebolleke; voor een avondje kan ik dat wel hebben.
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl