doorgaatervoor.punt.nl
Wildbreien
Vanochtend sloeg ik de krant open. Buiten dat ik al voor de vierde achtereenvolgende dag las dat een plaatselijke voetbalclub de training voor een keer verruilde om de knapen voorlichting te geven over drugsgebruik (je zou toch denken dat de toestand in Libië wat aandacht verdient), viel mijn oog op een nogal ongebruikelijke kop boven een artikel. Wildbreien. Natuurlijk zag ik door de bijgeplaatste foto meteen waar het om ging, maar het is leuker om zo’n woord eerst eens een tijdje door je hoofd te laten gaan. Noem het een afwijking, maar ik vind dat leuk. Betekenissen bedenken bij woorden.

Bij wildbreien denk ik aan een grijze oma met knotje (ik denk inderdaad best stereotiep) die heel wild met haar breinaalden een sjaal aan het breien is voor haar kleinzoon. Of een jaren ’80 trui (zo eentje met een boothals) voor Polen. Met rode konen en wat zweetdruppels op haar gerimpelde gelaat zit ze in een oorstoel voor het raam. Op de vensterbank een paar vetplantjes. Want die zijn zo gemakkelijk. De breinaalden overstemmen het geluid van de Friese staartklok.

Ik zie ook een man met een breiwerk op een stier voor me. Dat is dan een man die eigenlijk breien heel leuk vindt, maar beseft dat het in onze hokjes maatschappij not done is om als man te breien, en er dan maar een stoere draai aan geeft. Wildbreien. Zegt u het eens een paar keer hardop achter elkaar. Wildbreien, wildbreien, wildbreien.
Gek woord hè?
Ik weet eerlijk gezegd ook niet waar ik heen wil met dit stukje, maar goed. Kluun’s nieuwe boek is ook niet bepaald literatuur. Daar ga ik trouwens vanavond naar toe, naar Kluun. Of eigenlijk komt hij bij ons. In het Media Art Café in Enschede. Misschien dat ik nog wat inspiratie opdoe voor een fatsoenlijk stukje voor morgen.

Even terug naar dat artikel over wildbreien. De krantlezers worden opgeroepen om in het kader van ‘Kunst in het Volkspark’ te breien. De bedoeling is om de bomen in het Enschedese park kleur te geven. Ieder jaar is deze kunstmanifestatie een geweldig evenement en ik vind het allemaal prima, maar een boom met een gebreid jasje in een jaargetijde dat juist iedereen zijn jas uit wil doen, vind ik wat vreemd. Maar ja, ik ben waarschijnlijk niet artistiek genoeg.
 
 

 

Reacties

Cyriel op 23-03-2011 09:15
Ik zie wildbreien als wildkamperen. Dus je mag er eigenlijk helemaal niet breien, maar stiekem doe je het toch...
Hoei! Spannend!
doorgaatervoor op 23-03-2011 09:18
@Cyriel; haha!
CasaSpider op 23-03-2011 09:37
Een beetje in dezelfde categorie als wildpunniken. Zelf kan ik trouwens helemaal niet breien, wat een man hè? Ooit, heel lang geleden toen ik eens ziek was leerde mijn moeder me haken. Ook dat was geen succes, ik kon alleen een lange sliert haken, maar niet de bocht om zeg maar om er een pannenlap ofzo van te maken. Doe Kluun de groeten!
doorgaatervoor op 23-03-2011 09:41
@CasaSpider; nou, voor mij hoeft een man niet te kunnen breien hoor:-) Ik zal Kluun de groeten doen!
Toaske op 23-03-2011 11:49
Volgens mij is Artis ook in de ban van het wildbreien. Ik zag daar laatst een item over bij het Jeugdjournaal.
Mieke op 23-03-2011 12:48
grappig stukje weer, Door. En veel plezier met/bij Kluun! ;)
ChoCho op 23-03-2011 14:22
inderdaad wel een gek woord :-) en mij lijkt het ook gek om een jasje voor de bomen te maken ;-)
doorgaatervoor op 23-03-2011 15:01
@Toaske; ik moet toch eens wat vaker naar het Jeugdjournaal kijken geloof ik..
 
@Mieke; thanks, komt goed
 
@ChoCho; ja toch?
Marja op 23-03-2011 15:45
Die ploeterende oma van jou zie ik ook voor me. Je hebt er weer een amusant logje van gemaakt.
doorgaatervoor op 23-03-2011 17:35
@Marja; dank je!
noeps op 23-03-2011 17:57
Maar wat wil je nou eigenlijk vertellen met dat gebrei ?
 
veel plezier bij kluun ..
 
gr. Elise
Nicolet op 24-03-2011 07:34
ik dacht eigenlijk aan ietsn stiekem doen. Maar nee dus, bomen met een jasje dus
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl