doorgaatervoor.punt.nl
Citytrippen
Nog maar amper uitgeslapen van het kampioensfeest van Coen, zaten wij alweer in de trein naar Berlijn. Het was een billenknijpende wedstrijd die zaterdag, tegen de Spartanen in Enschede, maar ons team won en werd daarmee kampioen in de hoofdklasse. Dat was maar goed ook, want wij ouders hadden er een enorme heisa van gemaakt. Voor ieder teamlid én voor de trainer een oranje poloshirt, bedrukt met rugnummer (met daarin een piepklein FC Twente logootje) en naam. Dat oranje was natuurlijk zeer prijsbewust gekozen; zo hoeven we van de zomer geen nieuwe shirtjes voor het aanmoedigen van Oranje.



Verder kregen de mannen kleine, net echte, kampioensschalen met inscriptie van de KNVB, was er champagne met eigen etiket in plastic flutes en zelfs een platte wagen voor een eretochtje over het parkeerterrein van de club. Uiteraard ook een patatje mét, aangeboden door het jeugdbestuur. Man man, wat een feest. De wedstrijd was om 10:00 uur en uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat de laatste feestgangers om 18:30 uur het clubhuis verlieten.

Wij vertrokken richting Bad Bentheim en sprongen daar in de trein naar Berlijn. In vier uurtjes sta je dan heel relaxed op het Berliner Hauptbahnhof. Een architectonisch apart gebouw overigens.
Tijdens de reis had jongste zich verdiept in allerlei wetenswaardigheden over de stad. Met dank aan een attente dame op de voetbalclub die zelf een boekje voor kinderen had samengesteld, toen zij de stad afgelopen zomer bezochten. Het kwik was inmiddels gestegen naar 28 graden.

Laat in de middag arriveerden we bij ons appartement, dat zich op een steenworp afstand van het Hauptbahnhof bevond. Het stond in een soort hofje, waardoor wij geen enkel geluid van de straat hoorden en derhalve geslapen hebben als ossen. Dit kan echter ook veroorzaakt zijn door het feit dat ik mijn voetzolen minstens drie centimeter heb afgesleten van het vele lopen.
Vanuit het appartement was het een minuut of vier wandelen naar het dichtstbijzijnde metrostation. Wij namen de lijn naar Friedrichschain, dat tot de val van de muur tot Oost Berlijn behoorde. Op zich zijn er niet eens zoveel bezienswaardigheden in dit deel, maar de sfeer is er leuk.



We bezochten de East Side Gallery (een behouden stuk Berlijnse Muur) wat nu versierd is met graffiti. We vonden een Mexicaans restaurantje aan de rand van het Volkspark. Een gezellig park, vol met jonge mensen die er in groepjes bij elkaar zaten, al of niet rond een barbecue of met gitaar in de hand.

Maandag was het Koninginnedag, maar daarvan hebben wij helemaal niets meegekregen. Wij vertrokken na het ontbijt met de U-bahn naar de Brandenburger Tor, zagen de Reichstag en het indrukwekkende Holocaust Monument.



De Reichstag is dan weer apart met zijn glazen koepel bovenop een eeuwenoud gebouw. Bij het kruispunt naast het Holocaust Monument zagen we de Trabi Safari voorbij komen; een tour die je zelf in een oud Trabantje kunt doen. Geinig!



Lunchen deden we op de Potzdamer Platz. Natuurlijk waren we ook even naar het Sony Center.
We aten op de Hackescher Markt, erg toeristisch weliswaar, maar wij zijn immers toeristen, dus wat maakt het uit. Veel mooie gevels te zien tussen de vele terrasjes.
’s Avonds deden we een borrel op de Alexanderplatz, een groot plein waar je de wereldklok kunt bewonderen. Wat ik overigens niet deed, wat een lelijk ding zeg.

De volgende dag was het Dag van de Arbeid. We hadden al begrepen dat de Polizei in opperste paraatheid was gebracht. Er werden rellen verwacht bij de linkse protesten tegen het kapitalisme. Normaliter is er op deze vrije dag veel muziek, cultuur en gezelligheid, maar helaas ook onrust en geweld. Dat scheen dit jaar nog een graadje erger te worden. De jongens vonden het ‘vet cool’ zoveel ME busjes als er overal stonden! Het enige wat wij ervan gemerkt hebben was een protestmars die we vanuit de S-bahn zagen.
We gingen naar het Museuminsel en maakten een wandeling langs de Spree. Bewonderden de Berliner Dom en de vele musea. Overal zie je strandjes en parkjes, wat maakt dat de stad een heel relaxte indruk maakt. Uiteraard wandelden we door Unter den Linden.



Telkens als we overstaken, vertelde Maurits ons of we in voormalig Oost of West Berlijn waren. Dit kun je zien aan het bekende ‘Ampelmannchen’, het mannetje op het voetgangersverkeerslicht. Het is een wat dikker figuurtje dan op de Westerse verkeerslichten, met hoed en marcherend over de weg als het groen is. Bij rood staat hij met wijde armpjes. Deze verkeerslichten dreigden uit het straatbeeld te verdwijnen, maar dankzij een groep die in 1996 ‘Redt het Ampelmannchen’ oprichtte, is hij in ere hersteld. Overal zie je het mannetje opduiken op producten in souvenirwinkels.



Bij Checkpoint Charlie maakten we behalve de foto’s die iedereen er maakt, nog een wandeling langs de tentoonstelling die er langs de straat loopt. De rillingen liepen mij over de rug, ondanks de 30 graden, bij het zien en lezen van dit alles. Je kunt het je bijna niet voorstellen. Tijd om even een luchtige foto te maken:




Een eindje verder zagen we in de stoep kleine bronskleurige tegeltjes waarin de namen van de Joden die daar gewoond hadden stonden, met hun beroep en sterfdatum. Iets wat ik had gemist als www.creatiefmetquirk.wordpress.com het met niet had verteld.




De laatste dag besloten we naar de Kaiser Wilhelm Gedachtsniskirche te gaan. Deze ligt dichtbij Charlottenburg in het Westelijk deel van de stad. Het was nog wel een eindje reizen, doordat de U-bahn maar tot een bepaald deel reed, iets met onderhoud. Hierdoor moesten we met bussen verder, tot we uiteindelijk dichtbij de Kurfürstendamm
 
waren. Hoe het precies kwam weet ik niet, maar op een bepaald moment liepen we te winkelen en vulden hier de rest van de middag mee. Natuurlijk bezochten we ook nog even het KaDeWe (het Kaufhaus Des Westens) maar met alleen afdelingen als Dior, Chanel en Louis Vuitton ben ik daar snel klaar mee.

 ‘s Avonds aten we weer in Friedrichschain en toastten op een geslaagde citytrip.



Reacties

Janine op 05-05-2012 16:18
Ja, heerlijk! Berlijn is zo'n leuke stad! En voor ons eigenlijk helemaal niet ver weg (maar driekwartier met de trein! We "moeten" binnenkort weer eens naar de NLse ambassade, dus.... :-) Die Ampelmännchen kun je trouwens ook in veel andere (west)duitse steden bewonderen, net als vele andere nOstalgie-producten... :-) Liefs, janine
Wondelgijn op 05-05-2012 16:34
Berlijn.... gek is dat, maar op de één of andere manier komt het er hier maar niet van om er eens naar toe te gaan... Moeten we toch eens verandering in brengen zo te zien!
Novy op 05-05-2012 23:31
Novy op 05-05-2012 23:33
Ha, foto's van Berlijn! Ik heb foto's van Parijs. :) Die Ampelmannchen zijn leuk!!
Mrs. T. op 06-05-2012 15:03
Een indrukwekkende trip dus. Ik ben er ooit geweest, maar dat was omdat The Wall er gespeeld werd (net na het vallen van de muur), dus er was toen weinig tijd voor cultuur en geschiedenis. Enne: nog van harte met het kampioenschap!
nicolekebolleke op 07-05-2012 10:55
Net bij Novy geschreven dat ik er maar weer eens naartoe moet. Maar ja. Dat geldt ook voor Berlijn. Waar ik overigens nog nooit geweest ben, maar daar moet ook maar eens verandering in komen...
richtsjes op 09-05-2012 16:21
Oh, ik herken zoveel. Van já-háren geleden. Maar toch, als je de foto's ziet dan is het alsof je er weer staat.
Wat goed van zoonlief dat-ie zoveel ervan kon vertellen. Wel iets dat ze leuk vinden hè?
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl