doorgaatervoor.punt.nl
Wat je ver haalt is lekker

Een paar jaar geleden maakte ik deel uit van een groepje dat mensen die wilden of gingen emigreren naar Curaçao, hielp en informeerde. Allerhande vragen werden op ons afgevuurd. Heel logische vragen, zoals waar je het beste kunt gaan wonen en welke scholen werden aanbevolen. Bijna dagelijks beantwoordde ik, samen met de anderen, tientallen vragen. Vaak over invoer van huisdieren en de regels en kosten daarvoor, over tarieven van water en elektriciteit, aansluitingen van telefoon en nog veel meer praktische zaken.

Het leukst vond ik het, als mensen mij vroegen naar wat er zoal te doen was op het eiland. Of het niet zou gaan vervelen na een tijdje. Dan werd ik altijd een beetje fel, ik kan het slecht hebben als mensen een negatief beeld hebben van ‘mijn’ eiland. Terwijl ik zelf ook over bepaalde dingen negatieve gedachten had, bijvoorbeeld over de criminaliteit waarmee wij tijdens onze jaren daar, geconfronteerd werden.
Ik vertelde wat ik in die paar jaar allemaal gedaan had op het eiland. Van tennissen tot aerobics, een cursus fotografie tot diverse cursussen Papiaments, Spaans en Curaçaose Taal & Cultuur. Vrijwilligerswerk op het weeshuis Brakkeput en huiswerkbegeleiding bij de oudste jongens van dat tehuis. Ik zat op keramiekles en ik ging joggen op de Corridor.

Sommige mensen bleken ‘eendagsvliegen’: ze kwamen op het forum, stelden een vraag en reageerden vaak niet eens op het antwoord. Je hoorde er nooit meer iets van, iets wat ons groepje ergerde. Anderen stelden iedere dag weer nieuwe vragen en op een bepaald moment zag je aan het soort vragen, dat de emigratie steeds dichterbij kwam voor die mensen en dat ze er serieus mee bezig waren. Dan voelde ik bijna zelf ook die spanning weer en leefde mee.

Het kwam weleens voor dat ik na een tijdje een soort band met iemand opbouwde, en buiten het forum om ervaringen uitwisselde en vragen beantwoordde. Dat maakte het eigenlijk nog leuker. Uiteindelijk heb ik het forum vaarwel gezegd. Er ging veel tijd in zitten en na ons bezoek in 2007 aan het eiland, zag ik dat er zoveel dingen veranderd waren, dat de door mij gegeven informatie niet altijd meer klopte.

Ik kan nog altijd inloggen en heel af en toe doe ik dat weleens. Dan lees ik al die vragen en dan zie ik hoe mensen elkaar vinden op het internet en hoe ze later, als ze allebei op Curaçao wonen, afspreken en een vriendschap ontwikkelen. Prachtig toch!

Vandaag kreeg ik weer een automatisch bericht van het forum. Op een bepaald moment nam iemand het initiatief om regelmatig een activiteit te organiseren voor de leden. Daarom heb ik komende week een etentje. Beetje jammer dat ik eerst 9.000 km moet reizen en het om die reden moet afzeggen. Maar wat zou ik graag weer eens gaan…


 

Reacties

Ri op 20-05-2012 18:28
Door, je bent een duizendpoot. Jij doet zulke leuke én nuttige dingen. En alles met even veel inzet. Knap hoor.
doorgaatervoor op 20-05-2012 18:31
@Ri; Dank je. Dat hoor ik wel vaker, maar als je plezier hebt in dingen, gaat het bijna vanzelf. En daarbij heb ik veel energie...
Mrs. T. op 20-05-2012 20:47
Ik vind 9000 km ook net iets te veel. Retourtje Utrecht kan nog net? Of eind van het jaar naar jou als het Glazen Huis er staat. Hadden we dat niet al een beetje afgesproken met Utrecht 2.0? ;-)
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl