doorgaatervoor.punt.nl
De Japanse meester
‘Er komt een bijzondere man naar Hengelo’. Zo luidde de eerste zin van een mail die ik gisteren ontving. Die bijzondere man is niet Sinterklaas, maar Toshiro Kanamori. Een Japanse onderwijzer, die bekend is geworden vanwege zijn rol in de documentaire Children Full of Life. Een film die alleen op YouTube al bijna een miljoen keer bekeken.

De film Children Full of Life schetst een portret van de eigengereide onderwijzer Kanamori en zijn klas, vergelijkbaar met onze groep 7. Kanamori geeft les op een lagere school in Kanazawa, ten noordwesten van Tokio. Hij houdt er een bijzondere visie op onderwijs op na. Hij wil dat zijn leerlingen gelukkig zijn, en dat worden ze volgens hem door naar elkaar te luisteren en voor elkaar te zorgen.

Kanamori bereidt zijn leerlingen voor op het ‘echte leven’ door ze de waarde van verbinding, wederzijds respect, vriendschap en zelfreflectie bij te brengen. Hij leert ze naar zichzelf te kijken en van daaruit de wereld tegemoet te treden.

Een van de middelen die hij gebruikt is de notebook letter. Elke dag lezen drie leerlingen een brief voor waarin ze vertellen wat hen daadwerkelijk bezighoudt. Niets hoeven ze onbesproken te laten, ook hun grootste persoonlijke problemen niet. Júíst hun grootste persoonlijke problemen niet. Kanamori moedigt de kinderen aan hun emoties te laten zien en te delen. Zo zien we in de documentaire hoe een jongetje zijn brief voorleest, over zijn oma die zojuist is overleden. Zijn verhaal maakt veel los in de klas, ook andere kinderen herinneren zich de dood van een grootouder. Eén meisje, Mifuyu, barst in hartverscheurend snikken uit. De brief van haar klasgenoot doet haar denken aan de dood van haar vader, toen ze drie was. Ze heeft er nooit in de klas over willen vertellen, zegt ze, uit angst om anders dan de rest te zijn.

In plaats van de gemoederen te sussen, laat Kanamori het verdriet er helemaal zijn. Hij geeft bewust ruimte aan het probleem en vanuit daar ontstaat een grote kracht. De leerlingen praten en huilen met elkaar, ze troosten elkaar en voelen zich verbonden. En door haar ‘anders zijn’ met iedereen te delen, voelt Mifuyu zich meer één met de klas dan ooit.Kanamori aan het woord: ‘Luister naar de stem van de kinderen! Heel belangrijk. Maar nog belangrijker: luister naar de geluidloze stem. Hoor de onuitgesproken woorden. Naar de woorden zonder stem. Luister door te kijken naar hoe een kind zich gedraagt!’

Toshiro Kanamori is een fenomeen, zeker toen een kleine negen jaar terug de DVD verscheen over het werk van deze bijzondere leraar, een beeldverslag van de dagelijkse praktijk met zijn leerlingen in het Japanse Kanazawa. Mr. Kanamori blijkt een inspirerende, authentieke leerkracht die tegen de conservatieve Japanse stroom in verbondenheid creëert met zijn leerlingen.

Intrigerend vind ik het. Ik heb dan ook meteen een kaart besteld om deze man te gaan zien en horen. Ook al ben ik geen leerkracht, ik werk wel op een school met ruim 900 kindertjes, misschien kan ik nog wat van hem leren.
Toevallig valt zijn komst naar Hengelo samen met onze eerste schooldag. We kunnen het jaar niet beter beginnen, lijkt mij.

 

Reacties

Ri op 05-06-2012 17:22
Heb die docu een paar jaar geleden gezien. Inspirerende man. Ben ook heel benieuwd hoe het nu met die kinderen is.
doorgaatervoor op 05-06-2012 17:38
@Ri; ik ben benieuwd. Laat je weten hoe het was.
Mrs. T. op 05-06-2012 21:23
Ik heb nog nooit van deze meneer gehoord, maar dat het bijzonder is wat ie doet, dat lijkt me duidelijk.
Lehti op 05-06-2012 23:12
Nog nooit van gehoord. Heb net even gegoogled. Best heftig, al die emoties in één klas. Misschien moet Kanamori maar samen met Mees Kees gaan samenwerken. Maar dat telt niet, want dat is een personage. Uit het boek van  Mirjam Oldenhave, wat ik net dichtsloeg. Waren er maar meer leerkrachten met kinderen begaan, ik erger me vaak groen en geel aan de neerbuigende houding van sommigen onder hen jegens kinderen. Waar je vreselijk weinig aan kunt doen. Door, ik hoop dat je een inspirerende meeting zult hebben, waar die 900 kindertjes dan weer hun voordeel mee doen.   
veerle op 05-06-2012 23:40
Ik zag het filmpje op you tube ook. Een bijzonder man, he. Ik werd helemaal warm van zijn methode.
doorgaatervoor op 06-06-2012 08:01
@Mrs. T.; Hij komt een week naar Nederland in september en die week was onmiddellijk volgeboekt. Dat zegt wel iets.
 
@Lehti; Leerkrachten zijn er in allerlei 'gradaties'. Ik zie dat zelf ook op school. Sommigen zijn zó gedreven en vol idealen, mooi om te zien. Anderen draaien het programma en that's it.
 
@Veerle; Mooi hè? Welkom hier trouwens! Leuk dat je reageert.
HansDeZwans op 06-06-2012 10:35
Ik ben benieuwd hoe zijn sessies gaan zijn, je zult er altijd wel wat van opsteken. 
doorgaatervoor op 06-06-2012 13:28
@HansDeZwans; ja, ik ben ook wel benieuwd. Ik zal er hier over schrijven. Dank voor je reactie.
op 24-06-2012 01:13
En als ik dit, op z'n Jets, verkondig en enthousiast vertel/uitdraag/ met veel pasie en daardoor bijna mezelf verliezend, over alle grenzen heen................., dan kijkt iedereen, nou ja bijna iedereen, vreemd! ;), maar is echt waar!
 
Niet om stoer te doen, ik zeg/roep dit al jaren! ;) Echt!
 

Hierna had ik 'n heel 'visie verhaal'getypt.... Ik zal het jullie besparen, ga het nu deleten!
Doei, de laatste loodjes,.... DoeixxxJet

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl