doorgaatervoor.punt.nl
Twintig jaar
Vandaag is het precies twintig jaar geleden dat mijn lief en ik naar Curaçao verhuisden. Nog vol van alle afscheidsavondjes met familie, vrienden, collega’s, buren en sportclubjes, zaten we in de auto naar Schiphol.

Het voelde onwerkelijk; één van mijn zusjes was er niet bij. Ze had de dag ervoor het leven geschonken aan een prachtige zoon. Zij was op de dag van mijn vertrek niet verdrietig, zo vertelde ze me jaren later. ‘Natuurlijk niet Door, ik had net een zoon gekregen, was de gelukkigste mens op aarde!’. Bovendien was ze nog overdonderd, omdat haar zoon zes weken te vroeg het levenslicht aanschouwde.

Ik kan mij nog exact herinneren hoe ik mij voelde in de vertrekhal. Een vreemd soort opgewondenheid, maar ook een beetje nerveus, omdat ik geen idee had wat me te wachten stond. Mijn oudste zus sleurde me bijna terug, toen ik door het douanepoortje ging. Tranen vulden ons beider ogen. Ook zij had een paar maanden terug een baby’tje op de wereld gezet. Een prachtig meisje, die ik niet van dichtbij zou zien opgroeien de komende jaren.

Ik stond daar in die tijd totaal niet bij stil. Het leven dat ik leidde was zoveel anders als dat van mijn zussen. Ik wilde avontuur, reizen en van alles meemaken. Zij waren beiden klaar voor het moederschap. Logisch dat je in een andere levensfase kunt zijn, als je vijf en zeven jaar van elkaar verschilt.

We zwaaiden en zwaaiden, tot het echt tijd was om naar onze gate te rennen. We stegen op, keken elkaar aan en ik weet nog dat ik toen dacht: ‘We doen het gewoon écht!’. Maanden van voorbereiding lagen achter ons. Ellenlange faxen over wat we wel en niet mee moesten nemen. Eindelijk dan de tickets ophalen. Enkele reis Curaçao.

Bij aankomst keek ik voor het eerst in de ogen van een vriendelijke vrouw. Jong, blond, met een lieve uitstraling. Ze verwelkomde ons, samen met nog een heel stel mensen. Dat bleek gebruikelijk. Na een week kwam ze me opzoeken in ons vakantiehuisje, waar we bivakkeerden totdat we een eigen huis hadden gevonden. Niet veel later zaten we aan de koffie en kletsten met elkaar. Ik mocht haar graag en we zagen elkaar steeds vaker. Onze mannen klikten ook met elkaar en na een tijdje wist ik dat ik een vriendin had die ik het liefst voor altijd in mijn leven zou willen hebben. Vriendin K.

Gisteren werd mijn lieve neef twintig jaar. Een rare dag die we niet gevierd hebben. De hele dag heb ik aan mijn zusje gedacht en hoe blij zij met hem was.

Vandaag ken ik vriendin K twintig jaar. Vriendin K, die zonder aarzelen met onze gezamenlijke lieve vriendin B, die we beiden ook op Curaçao hebben leren kennen, in de auto stapte vorige week. ‘We moeten je zien, bij je zijn’ zeiden ze. De schatten. Ik koester ze. Hopelijk nog veel langer dan twintig jaar.
 

 

Reacties

Ri op 13-09-2012 12:09
Een logje waarin het hele leven samenkomt. Geluk, verdriet, keuzes, leven, dood, vrienden.
 
Heel mooi.
doorgaatervoor op 13-09-2012 12:11
@Ri; ja, dat zie je goed. Zo voel ik het ook. Er gaat van alles door me heen deze dagen..
zuster_klivia op 13-09-2012 12:46
Logisch dat dit even een moment is om alles weer even de revue te laten passeren in je hoofd. Het trekt allerlei lades open. Die helaas niet allemaal vol zitten met blije zaken. C'est la vie... 
Nicolet op 13-09-2012 14:42
Ik heb de tranen in de ogen. Mooi geschreven!
doorgaatervoor op 13-09-2012 18:29
@zuster_klivia; ik bedacht me net... als je verhalen gaat vertellen over 20 jaar geleden. Dan word je oud hè:-)?
 
@Nicolet; dank je!
Mrs. T. op 13-09-2012 21:28
In tijden van groot verdriet blijkt maar weer wat er echt toe doet. Mooi dat zij er voor je waren. Maar dat komt voor een groot deel ook omdat jij jij bent en je het verdient. Door wat je geeft.
janine op 13-09-2012 22:13
Jij hebt het prachtig verwoord en Ri heeft het wederom mooi samengevat... 
Mieke op 13-09-2012 22:25
Eens met alle vorige spreeksters... Sterkte Door!
SPION op 13-09-2012 23:25
super
Limoentje op 14-09-2012 02:55
Tranen in m'n ogen, zo op de vroege ochtend. Zoals gezegd; alles komt bij elkaar in dit logje. Wat een geweldige vriendinnen heb je!
petra op 14-09-2012 10:25
Wat kan jij mooi, puur en pakkend schrijven zeg! Ik lees al lang als lurker mee en zo vaak weet je me te raken met je woorden. Ik ga mijn zussen vandaag een extra knuffel geven. Succes en sterkte en nogmaals dank voor de blik in jouw leven!
doorgaatervoor op 14-09-2012 11:26
@Mrs. T; lief van je!
 
@Janine; Daar is Rianne een kei in!
 
@Spion; welkom hier en dank voor je berichtje.
 
@Limoentje; dat heb ik zeer zeker.
 
@petra; dank je wel en reageer gerust vaker, vind ik leuk!
Wondelgijn op 15-09-2012 15:44
Mooi! Echte vriendinnen...
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl