doorgaatervoor.punt.nl
De kleuterkleptomaan

Aan de vooravond van de zomervakantie legde mijn directeur het verzoek neer of ik wilde invallen op een andere basisschool binnen onze stichting. De dame die daar de administratie doet, is voor langere tijd uit de running. De schooldirecteur daar zat zo ongeveer met zijn handen in het haar en zag het niet zitten om het nieuwe schooljaar te moeten beginnen zonder ondersteuning. Ik zegde toe twee dagdelen per week te komen helpen. Dat ik daarmee mijn eigen plan om voortaan twee vrije dagen per week te hebben, in één zin om zeep hielp, was wel een beetje jammer, maar ja.

Ik kende alleen het gebouw; mooi, oud, stijlvol. Het schijnt zelfs op de monumentenlijst te staan. De school is gebouwd in 1930 als katholieke jongensschool. Een jaar later splitste de school zich in een jongens- en een meisjesschool.

Hoewel er onlangs een flinke renovatie plaatsvond, is er gelukkig nog wel wat van de oude sfeer bewaard gebleven, zoals de tegeltjes in de hal en de originele deuren met glas bovenin. Het mooiste vind ik denk ik het binnenplein. Lekker kneuterig, zo’n klein overzichtelijk pleintje. Je verwacht bijna dat ze er nog met houten hoepels spelen.Niet alleen het gebouw staat in scherp contrast met wat ik gewend ben op mijn eigen moderne school, ook de populatie is heel anders, logisch als je kijkt naar de wijk waarin de school staat. Ik voerde vandaag wat inschrijfformulieren in, en in plaats van Pepijn en Anne-Sophie, typte ik Achmed en Ali.
Komt bij ons bijna alleen maar het katholieke geloof of, steeds vaker geen geloof op het formulier voor, hier vulde ik boeddhisme en islam in.

In de pauze ging de telefoon en ik nam op alsof ik al jaren op die school werk. Een moeder vertelde me dat haar dochter ‘alweer iets had meegenomen wat niet van haar was’. Dat deed ze wel vaker, vertelde ze mij zonder omhaal. ‘Maar het stepje komt maandag terug hoor!’. Ik beloofde het aan de betreffende juf door te geven. Stiekem moest ik grinniken.

Er lag een lieve kaart op mijn bureau klaar, er werd bij binnenkomst meteen koffie voor me gehaald en ik hoorde van wel tien van de nieuwe collega’s hoe blij ze waren dat ik kwam helpen. Ik denk dat ik maandag wel weer fluitend terug ga. Misschien toch even de app met 100% Turks downloaden:).

 Reacties

Mrs. T. op 23-08-2013 19:58

Wel een leuk woord: kleuterkleptomaan. ;-)

Veel plezier op je nieuwe extra plekske. Maar dat zal wel goed komen wed ik.

José op 23-08-2013 20:11

Het klinkt lekker gevarieerd zo op twee compleet verschillende scholen! Veel plezier!

Mirjam Kakelbont op 24-08-2013 21:19

Je bent een lieverd, Door, en ik kan me helemaal voorstellen dat je collega's dubbel en dwars blij met je zijn.

Originele titel :D 

Renesmurf op 24-08-2013 22:59

ja, tijden veranderen, maar dat gebouw bestaat gelukkig nog!Kinderen zijn allemaal hetzelfde, die moeten eigenlijk religievrij kunnen opgroeien.

Rietepietz op 25-08-2013 13:24

Ik zou op slag verliefd zijn op die ingang, juweeltje ! Laat die app downloaden nou zitten... veel van de huidige problemen zijn juist ontstaan doordat integratie jarenlang overbodig leek  omdat iedereen tóch wel zorgde voor info in de eigen taal zorgde. De Engelse buurman van mijn zus beklaagt zich regelmatig dat hij niet de káns krijgt om Nederlands te spreken omdat iedereen metéén in het Engels vervalt zodra men zijn gebrekkige Nederlands hoort.Ze bewijst deze man dus een dienst door Nederlands met hem te spreken.

Mevrouw H. op 25-08-2013 22:35

Wauw mooi zeg die deur en tegeltjes! (zou ook maar zo de ingang van een moskee kunnen zijn doet wel wat oosters aan of sla ik nu door?!) Leuk dat je zo welkom wordt geheten daar! Nieuwe mensen en andere kinderen, weer even een andere impuls. Enjoy! Maar werk niet te hard :)

Door op 26-08-2013 18:43
@Mrs.T; dank je. Ik vind het er erg leuk.
Door op 26-08-2013 18:43
@José; het is ook afwisselend. Heel ander team.
Door op 26-08-2013 18:44
@Mirjam; nah, wat zeg je dat weer lief. dank je!
Door op 26-08-2013 18:45
@Renesmurf; ik heb niks tegen religies hoor. Zolang iedereen alles van elkaar respecteert en tolereert. Maar ik ben het met je eens, helemaal geen religies zou een hoop gedoe in de wereld schelen!
Door op 26-08-2013 18:46
@Rietepietz het was ook een geintje hoor. Mooi hè, die deur?
Door op 26-08-2013 18:46
@Mevrouw H; ja echt prachtig, ik zag ook dat oosterse erin, mooie vormen.
Rietepietz op 27-08-2013 12:48

@ Door, Gelukkig maar ,ik kreeg vanmorgen toevallig weer een" officiele brief " waar in het Arabisch, Turks en Engels verwezen werd naar een site waar de brief in dié talen gevonden kan worden, zo wordt het nóóit iets met die integratie! ;-(

Je zou daar toch voor je lól gaan werken om er twee keer per dag door de mogen;-)

Limoentje op 15-09-2013 04:11

Wat een verschil tussen die twee scholen! Staan ze in hetzelfde dorp/stad?

En een kleuterkleptomaan, die hebben wij sinds kort ook. Bij ons nam ze alleen niet een stepje mee, maar de iPad...

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl