doorgaatervoor.punt.nl
Prakkie

Zoals u hier heeft kunnen lezen, heb ik tegenwoordig een zoon die op kamers woont.
Van heimwee is geen enkele sprake, althans niet van zijn kant. De zoon is zo zelfstandig als wat, hij neemt zelfs de vuile was niet mee naar huis, dat roggelt hij allemaal zelf, daar in het Groningse.

Na de introductie, die gelukkig niet langer dan een week duurde, anders was er een serieus gevaar voor intoxicatie geweest, begon het echte studentenleven.

Zoon woont in een studentenhuis, in totaal met vijf studenten, eten doen ze echter met zijn drieën. Aangezien zijn colleges vaak pas aan het einde van de dag zijn, was het in het begin even zoeken naar hoe ze het zouden doen met boodschappen doen en koken. Inmiddels loopt het prima, wie tijd heeft regelt de boel en ze wisselen dat af. Natuurlijk wilde ik weten wat er zoal op tafel werd gezet. Tenslotte moet ik mijn imago van controlfreak hoog houden. Het viel mij, heus waar, niet tegen! Er waren zelfs groene dingen bij en voedsel wat vitamines bevatte. Nah.

Nu vroeg hij mij vanavond of ik wat recepten door kan mailen. Recepten die snel, beetje gezond maar vooral ook voor een prikkie zijn. Leek mij nu leuk als u even meedenkt en hieronder uw receptje achterlaat.
En oh ja, de mensen die in Groningen wonen (ik noem geen namen), mogen natuurlijk ook gewoon een prakkie brengen.

Reacties

Rietepietz op 08-09-2013 20:12

Oeps.... probleempje,ik ben niet zo van de recepten en kook gewoon simpele Hollandse kost, je weet wel, aardappeltje,groente,stukje vlees . Maar je krijgt vást wel leuke tips uit de wat modernere keuken.

Gelukkig  komt de winter eraan zodat de stamppotten een welkome aanvulling zullen zijn,makkelijk én goedkoop!Heerlijk hoor zo'n zelfstandige zoon, mag je jezelf wel even een schouderklopje voor geven;-)

Nicolet op 08-09-2013 20:23

Pasta, spinazie à la crème(kan ook met gewone maar dan zou ik nog iets van crème fraiche toevoegen) en spekjes. Spekjes uitbakken, pasta koken, spinazie verwarmen. Alles door elkaar en klaar 

Novy op 09-09-2013 10:23

Nee, noem alsjeblieft geen namen! :)

Pasta, pesto (uit een potje), walnootjes. Tomatensalade on the side. 

Of rijst met een simpele curry (met behulp van Patak's)

Mirjam Kakelbont op 09-09-2013 12:11

Tegenwoordig kook ik suiker- en gluutvrij, daar zit je zoon echt niet op te wachten. Bovendien doe ik altijd maar wat... Vind je het goed dat ik je zoon vooral veel inspiratie en gezond eten wens. Het is wel een hele oprechte gedachte :D

En jij hebt hem al die jaren het goede voorbeeld gegeven, niet zo bescheiden!

groejtes Kakel

joten op 10-09-2013 15:38

de eerste stappen uit het nest....

fantastisch toen we dat zelf deden,

een stukje minder nu onze kinderen het doen :-)

ha, en een recept voor "U" heb ik:

boter in de pan,

3 eieren er in, pilli-pili en rode pepers, zout, en een snee ham,

en je hebt een omelet om "U" tegen te zeggen!

(ben beetje gek op eieren :-))

zuster_klivia op 10-09-2013 15:55

Ik schud er wel even een paar uit mijn mouw ;)

1) Uitje fruiten, knoflookje erbij. Kant en klare kerriesaus maken, macedonische groenten uit blik of uit de vriezer erbij, verpakking koolvisfilet, penne, alles door elkaar roeren. Voila.

2) Pasta koken. Broccoli koken. Ui fruiten, véél grove mosterd erbij, peper, potje creme fraiche, lepeltje suiker. Gerookte zalm in stukjes erdoor, veel verse dille (niet meekoken!) en alles door elkaar roeren.

3) In een grote pan aardappelen aan de kook brengen, boerenkool erbij als water kookt, rookworst erbovenop leggen. Kwartiertje koken, worst in stukjes, aardappelen en boerenkool stampen met wat melk, peper uit de molen, klont smeltjus. 

4) Wok: Kipfilet, groente naar keuze in stukken, ui en knoflook fruiten, als het zo ongeveer gaar is, lepel Thaise rode currypasta, flinke scheut dikke ketjap, gembersiroop erbij, verse koriander erover. Rijst erbij.

5) Shoarma bakken, als het gaar is potje creme fraiche erdoor. Mengsel door gekookte en gestampte aardappelen roeren. In een aparte pan zuurkool koken (kan niet samen met de aardappels, die worden dan niet gaar!) en alles door elkaar doen/roeren.

Genoeg zo? ;)

José op 11-09-2013 13:46

Spinazie met roomkaas, uien, knoflook en eventueel noten, spekjes of gehakt met pasta erbij.

Zuurkool in een ovenschaal, gehakt bakken met uien en bretonse kruidenmix en in een laagje op zuurkool leggen, daarover kant- en klare aardappelpuree, laagje geraspte kaas En dan nog even in de oven.

Pastasalade met tomaten, paprika, komkommer, etc etc. Zakje italiaanse dressingmix mengen met creme fraiche (ipv olie en water) en dat door de salade mengen.

Smakelijk!

jelleke op 11-09-2013 21:23

Good old rauwe andijvie met voor de ware student, aardappelpuree uit een pakkie. Spekkies erbij, eventueel een gekookt eitje er doorheen en klap op de vuurpijl, gelijk met de andijvie bosui er doorheen doen. Jammie jammie.

pilaf: rijst koken (duh), stukjes kipfilet aanbraden, ui er door met zout en peper, samen met stukjes perzik en de rijst door elkaar husselen, flinke scheut curry erbij en klaar is klara.

Met wraps kun je geweldige dingen doen met weinig moeite. zelfs tosti's mee maken dus in grote getalen inkopen.

Potjes aardappel anders zijn ideaal, kun je van alles aan toevoegen.

En willen ze echt culinair doen: hele kleine bloemkoolroosjes even voorkoken, 2 gekookte eieren fijn prakken/snijden. In ovenschaal bloemkoolroosjes doen, geprakte ei en ham toevoegen, flinke klont boter smelten en daar broodkruim doorheen doen met zout en peper. Over de bloemkool verdelen, 20 minuten in de oven en smikkelen maar.

Renesmurf op 11-09-2013 22:37

Ik zou zeggen, alles weten maakt niet gelukkig, en laat hem lekker zijn gang gaan, zijn fouten maken en leren.Komt allemaal vast wel goed, en gezond eten is behalve gezond ook nog eens heel erg lekker.

Renesmurf op 11-09-2013 22:37

Oja, ik eet altijd/meestal kant en klare maaltijden.

Tijmen op 13-09-2013 10:19

Ik at als enige op mijn gang (15 personen) vrijwel altijd aardappelen, vlees en groente. Net zo simpel en hartstikke lekker.

Eigenlijk kook ik tegenwoordig veel vaker studentenvoer, omdat José niet zo dol is op aardappels, vlees en groente als ik. :-)

HansDeZwans op 13-09-2013 13:59

Spagettie in zijn verschillende vormen, gemakkelijk en altijd lekker.

Wondelgijn op 13-09-2013 14:55

Ik heb aan alle kids een studentenkookboekje meegegeven toen ze op kamers gingen! Erg leuk boekje! Gelukkig kookten ze hier allemaal al volop mee en weten ze van niets iets te maken! Soms scheelt het als je even een tijdje alleenstaand bent geweest... ;-)

Ilse op 13-09-2013 17:44

Hier een recept wat man tijdens zijn studententijd regelmatig at. Maak kleine gehaktballetjes van een pond gehakt met wat peper en zout en bak deze bruin in een ruime pan.  Doe er een gesnipperde grote ui in en bak glazig. Neem een groot blik perzikken (in stukjes gesneden), een kopje ketchup, een kopje ketjap manis en wat groene groente (vb diepvries doperwtjes of spercibonen). Voeg de perzikken met sap toe, de ketchup, de ketjap en de groene groente. Doe er flink wat peper bij. Knoflook kan ook. Laat vijf minuten pruttelen. Ze aten dit met rijst. Als er geld was aten ze er zoet/zure komkommer bij.

Mrs. T. op 14-09-2013 20:42

Ik heb hier niets meer aan toe te voegen. ;-)

baasbraal op 18-09-2013 23:22

Er is al heel wat langsgekomen: stamppot rauwe andijvie, zuurkool (Kook het in Rivella, verrukkelijk), boerenkool, spinazie. Ik mis nog de eieren in pindasaus, met taugé of met andere groenten en rijst, heerlijk en verschrikkelijk goedkoop.

Maris op 20-09-2013 09:29

Pffff ik moet er nog niet aan denken dat mijn kleine meisje uit huis gaan. Maar die zijn dan ook nog maar 3 en 1 jaar. Lijkt me wel even wennen voor je. 

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl