doorgaatervoor.punt.nl
Sjeu

Van de week viel mijn oog op een artikel dat op Facebook werd gedeeld over de keuzes van mensen die arm zijn. Arm in de zin van niet veel geld hebben. Ik ga het artikel niet herhalen, maar verwijs u graag naar de site van decorrespondent.nl.

Er wordt gesteld dat schaarste bezit neemt van je geest en dat mensen dus anders gaan handelen dan dat zij normaal gesproken zouden doen, door het gevoel van gebrek. Interessant om te lezen hoe ‘invloedrijke denkers’ hierover denken.

Toevallig (?) was er in het RTL nieuws diezelfde avond een item over het handelen van arme mensen.
Als iemand bij de voedselbank komt vanwege redenen die ik hier niet hoef te noemen, maar wel voor vijftien euro per week de lucht in paft, zou je dan zo iemand het roken moeten verbieden? Of juist het voedselpakket moeten weigeren?

Een man die in de schuldsanering zit, was aan het woord: hij vertelde dat hij als enige pleziertje het roken nog had. Het geld wat binnenkwam, ging rechtstreeks naar de schuldeisers, hij kreeg een klein weekbedrag om van te leven. Daarvan kocht hij zijn shagje. Als hij niet zou roken, zou dat voor de schuldeisers niet uitmaken, immers zij worden reeds betaald.

Hij moest keuzes maken: geen cadeau voor een jarige vriend, maar wel zijn rokertje. Lange tijd heb ik ook heel resoluut geroepen ‘dat het belachelijk was dat mensen met weinig geld wel roken’. Het stuitte mij tegen de borst dat mensen dat doen.
Dit is denk ik ook omdat ik een enorme antiroker ben. Ik vind het goor, ongezond en eerlijk gezegd ook dom. *Bergt zich nu voor alle rokers die dit lezen*.
Stel dat iemand de keuze had gemaakt om van het weinige geld lid te worden van een tennisclubje, dan had je mij niet gehoord. Want dat is zeg maar meer mijn ding.

Toch ben ik wel wat van mening veranderd. Niet alleen door dit artikel, ook door wat ik heb gezien van dichtbij. Weinig geld en een uitzichtloos bestaan levert enorm veel stress op. Roken mag dan niet de beste keuze zijn, als het je nog een beetje sjeu geeft aan je leven is dat toch wat waard, aldus die man in zijn vettige keukentje.

Ik werd er wel triest van, zittend op de bank met mijn cappuccino in de hand.

 

 

 


Reacties

Renesmurf op 18-12-2013 23:23

Ik vind dat roken best wel een luxe is, en een betere reden om er af te komen is er niet, lijkt me.Mensen die roken zijn sowieso te rijk.

Klivia op 19-12-2013 19:02

Ik als werker in de gezondheidszorg ben het daar niet mee eens. Ik zie elke week weer de schade die roken met zich meebrengt. En daar draait de Nederlandse bevolking dan weer voor op. Ergo: het is en blijft een rare/nare gewoonte en je belast er altijd andere mensen mee.

Rietepietz op 19-12-2013 19:47

De enkeling in mijn omgeving waarvan ik zéker weet dat er sprake is van een minimum inkomen klaagt  nóóit .Er wordt wél gebruik gemaakt van alle gemeentelijk voorzieningen die er als aanvulling zijn maar niet van de voedselbank maar er wordt óók gerookt. Ik "vind er eigenlijk niets van" ...... nou ja , misschien wel heel knap om tevreden te kunnen zijn met héél weinig en het zelfrespect te kunnen bewaren.Maar ja, ik ben bevoorrecht en ken niet heel veel écht arme mensen en is misschien wel verschil in armoede.

 

loesje op 20-12-2013 17:13

Als niet-roker zou ik zeggen 'stoppen' maar als het hun uitlaatklep bij stress is of de enige luxe is die ze zich permiteren, wie ben ik dan om er commentaar op te geven. Bij stress stop ik teveel in m'n mond, dus ik kan me hun strijd met de verslaving wel voorstellen.

Inge op 21-12-2013 18:49

Als redelijk fanatieke niet- en anti-roker kan ik ook alleen maar zeggen: stoppen met roken. Tel het geld van alle pakjes shag of sigaretten op en je hebt 'n behoorlijk bedrag aan geld om uit te geven aan iets wat blijvend èn leuker èn vast ook gezonder is. 

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl