doorgaatervoor.punt.nl
Comfortabel

Jongste zoon is nogal in de ban van de aanstaande Cito-eindtoets. Hoe hard ik ook roep dat het helemaal niet zo spannend is, dat het allemaal goed komt en weet ik veel wat nog meer, het kind is er enorm mee bezig. Dat kan ook bijna niet anders, want hoe hard onderwijsland ook roept dat het schooladvies way belangrijker is dan de Cito-uitslag, toch wordt op elk aanmeldingsformulier gevraagd naar de Cito-score.
Bij elke open dag waar we zijn geweest, werd de score als graadmeter voor aanname genoemd. Zeg dan ook niet dat het niet belangrijk is.

Hoe dan ook, er wordt veel geoefend en gepraat over de week van 11 februari in groep 8. Laatst betrapte ik mezelf erop dat ik ’s avonds riep dat het tijd werd om naar bed te gaan ‘want je moet fit zijn voor de Cito’. Uit mijn lange lijst van argumenten om op tijd te gaan slapen, was dit wel de slechtste. Maar ja, ik ben ook maar een mens.
‘Denk je nou echt dat één keer vijf minuten later in bed liggen betekent dat ik mijn Cito verknal?!’ riep mijn bijdehante zoon naar mij. Ik haastte mij te zeggen dat dat natuurlijk niet zo kon zijn, maar toch. Ik kon toch moeilijk zeggen dat ik lekker alleen in bad wilde gaan liggen, met een glaasje rode wijn op de badrand en slechts de spotjes boven de spiegel aan? Dat ik toe was aan een moment voor mezelf? Dat ik daarna lekker naar een door mij gekozen tv programma wilde kijken in plaats van naar die eeuwige voetbal nabeschouwingen?

Tussen de middag kwam het kind kliedernat geregend uit school. Terwijl ik eieren bakte voor ons tweetjes, vroeg hij of hij volgende week dinsdag in joggingbroek naar school mocht.
‘Heb je dan sportdag of zo?’ vroeg ik. ‘Neeheeeee, dan heb ik toch Cito!’.  Ik zag het verband even niet. ‘Je mag ook in pyjama komen, wat je maar wilt, zei juf’ ratelde het kind verder. Ineens begon ik het te begrijpen. De leerlingen mochten dus in joggingbroek of pyjama komen omdat ze zich dan lekker(der) zouden voelen. En als je je comfortabel voelt, nou, dan maak je vast de Cito-toets beter. Het moet niet gekker worden.

Ik ben eigenlijk heel erg anti joggingbroeken moet u weten. Ik vind dat zoiets nog net kan in bed of als je daadwerkelijk gaat joggen. Nu wil mijn zoon dus in een joggingbroek naar school. Ik dank de heer en de hemel dat hij geen Crocs heeft, want die krengen schijnen heel erg lekker te zitten.








Reacties

inge op 10-02-2014 19:14

hahaha ik was ook ooit zo anti joggingbroek, maar mijn kind gaat zoooo vaak in een joggingbroek naar school, 't liefst loopt 'ie alleen maar in jogging- en trainingsbroeken. zou 'ie daarom zo goed presteren? ;-)over de cito zeg ik maar niet teveel, want we moeten er zelf ook nog een keer aan geloven en tegen die tijd zeg ik er vast meer dan genoeg over ;-)

Rietepietz op 10-02-2014 21:17

Kan ik me hélemaal in vinden , het ziet er niet úit die jonge knullen in die joggingbroeken. Ik kan me trouwens nu nóg herinneren , de énige die nauwelijks privaci in huis kon vinden waren henk en ik, er liepen '\altijd en overal halfvolwassen kinderen in en uit terwijl wij bij hen op de kamerdeur klopten als de deur dicht was;-)

BiancaA op 10-02-2014 21:33

Joggingbroek ligt hier ook al klaar mét crocs...(grapje;))

Succes met de citostress!

Novy op 11-02-2014 13:08

Haha. Mijn kind wilde alleen maar kauwgum mee naar school vandaag. Dan kwam alles goed. 

Mirjam Kakelbont op 11-02-2014 21:53

OMG. Ik begrijp je dilemma! Er zijn bijna geen ergere dingen bedenkbaar ;-) Zie het misschien voor een keertje maar door de vingers. Maar voorzichtig hoor: naar de brugklas gaan is ook spannend, en wat dacht je van een profielwerkstuk maken *zucht* Maar t komt goed :D (eens. hahaha)

Renesmurf op 14-02-2014 23:14

Ze maken de kinderen helemaal de kop gek tegenwoordig, met die toets.  Als je beter zou leren in nachtkleding dan droeg je dat wel altijd.  Zoiets werkt eerder afleidend.

Mrs. T. op 15-02-2014 17:34

Ik vind het zo overdreven al die aandacht voor de cito. De kinderen worden gek gemaakt. Hier mochten ze een flesje cola meenemen. Waarom nou toch, waarom?

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl