doorgaatervoor.punt.nl
Kiezen

Voor de derde keer in mijn carrière als moeder, mag ik met een zoon naar de open dagen van de middelbare scholen. De eerste keer, in 2007, vond ik dat best heel wat. Je kleine ventje naar de middelbare school. Ik dacht dat ze gewoon altijd zouden blijven zoals ze waren, die kinders. Wel zo overzichtelijk.

Niets was minder waar, binnen een paar maanden had ik een nieuw kind in huis. Van een basisschool jochie naar een puber met een eigen bankpas en verkering.
Toen oudste een middelbare school ging uitzoeken, was de keuze redelijk beperkt; met een gymnasium advies ga je nu eenmaal niet bij scholen kijken die dat niet bieden.
Oudste bezocht drie scholen; de eerste waren we met een kwartier weer uit. Hij vond het maar niks. Ik snapte heel goed wat hij bedoelde, al konden we beiden niet goed uitleggen wat er ‘mis’ was met die school.
Nu, zeven jaar later, herhaalt de geschiedenis zich. Jongste bezocht diezelfde school en was heel resoluut: ‘Mam en pap, dit wordt ‘m niet’.

Vorig jaar deed ik met middelste een rondje open dagen. Ook daar was één school bij die we met een kwartier weer de rug toekeerden. Het maakte de keuze alleen maar makkelijker.
Middelste was vooral geïnteresseerd in de uitstapjes die de diverse scholen te bieden hadden, hoeveel uur gym er werd gegeven, of er wel een goedwerkende automaat in de kantine voorhanden was. Ook de kantine zelf moest aantrekkelijk zijn. Gelukkig vond hij een school die alle ingrediënten in zich had. Hij voelt zich er als een vis in het water en doet het meer dan goed. Ook de Turkse pizzaverkoper is blij met onze keuze; sindsdien vertoont zijn omzet een stijgende lijn.

Jongste kijkt in de wiskundeboeken, doet proefjes in het scheikundelokaal en let vooral op de architectuur van de scholen. Het gebouw moet mooi zijn. Nu is mooi een nogal subjectief begrip, maar goed. Het lyceum waarop ik zelf heb gezeten en waar ook oudste zijn diploma heeft gehaald, dat was toch wel het mooiste gebouw, vond jongste. Ik kan niet anders dan het met hem eens zijn. Het voormalige klooster, de glas-in-lood ramen, de kapel die tot een strakke mediatheek is omgetoverd, het ademt een bepaalde sfeer. Als je de ogen dicht doet, zou je je kunnen voorstellen dat hier gebeden werden gepreveld en dat de gezangen prachtig door de ruimte galmden. Hier en daar staan nog wat relikwieën uit die tijd, waardoor je nog meer die tijd kunt herbeleven.

Binnenkort is het keuzemoment. Ik ben er bijna van overtuigd dat jongste, die toch al zo’n kopietje van zijn oudste broer is, voor hetzelfde lyceum gaat kiezen.
Al was het alleen maar omdat je er op de open dag een USB-stick kreeg in plaats van een balpen.

Toch kwam hij van de week ineens met de mededeling dat hij naar de ‘TTO afternoon’ gaat op de andere school. Want in het tweede jaar een uitwisseling met Spanje, dat is ook niet verkeerd natuurlijk.Reacties

Sanneke op 01-02-2014 12:29

Best heel wat, die keuze maken. Tot nog toe heb ik alleen aan de andere kant gestaan, kinderen en ouders laten zien wat er zo leuk is aan tekenen op mijn school. Leuk, hoor. Volgend jaar mag Jip kiezen. Mijn school zit dan in een gloedjenieuw gebouw, niet meer het mooie oude gebouw met de trapgevels. Zal hij daarvoor kiezen? Het gym in Zwolle trekt hem ook wel. Veel van zijn klasgenoten zullen naar de christelijke middelbare gaan, maar dat lijkt me dan best wel weer gek als Jip dat ook zal doen, da's de concurrent. Maar ja, zijn keuze. 

Natasja op 01-02-2014 16:52

Spannend! Anne is er al uit, die gaat over een paar jaar uitwisselen in Denemarken. :-)

Renesmurf op 01-02-2014 16:52

ja, voor kinderen valt het ook allemaal niet mee.  En het onderwijs is ook continue aan het veranderen, en dat is niet altijd ten goede.

Mammalien op 02-02-2014 15:31

Oei, spannend en moeilijk... Wij lopen ook open dagen af, al zit oudste nog maar in groep 7. En ook hij gaat voor een mooi open vriendelijk gebouw, tewrijl wij wat meer kijken naar het lesprogramma... 

Rietepietz op 02-02-2014 17:08

En dan speelt er vaak óók nog mee wie van van de klasgenoeten of vrienden naar dezelfde school gaan!

Mrs. T. op 02-02-2014 20:06

Spannend hoor. Hier is niet heel veel keus op 6 km fietsen. De rest is allemaal 15 tot 20 km fietsen en dat is ook nogal wat voor de kinders.

Novy op 03-02-2014 11:01

Voor mij is het de eerste keer, dat ik dit doe. Met mijn dochter op scholenjacht. Leuk, vind ik het. En ik denk dat ze er al uit is. 

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl